27/04/2013

Putin blinda la seva vida privada

2 min
Una botiga de televisors durant la roda de premsa de dijous del president Putin.

Al cap d'un any d'haver engegat un quart mandat, els fets confirmen que Vladímir Putin ha triat els escenaris més rígids. L'escalada repressiva té en el punt de mira el bloguer i advocat Alexei Navalni, que podria passar-se deu anys a la presó. Putin vol intensificar el posat justicier i combina la intimidació a la dissidència política amb l'amenaça a les trames corruptes. Unes amenaces més bé retòriques, perquè no hi ha senyals que estiguin afectant les elits més poderoses. Putin arrodoneix el combinat apel·lant a la cohesió nacional -de la cohesió social ni en parla- perquè és exaltant els sentiments de pàtria i de nació que pot desplegar la resta de l'argumentari: la lluita contra l'enemic intern-extern, representat per les ONG finançades des de l'exterior, i la necessitat de refer l'antic espai soviètic impulsant la Unió Euroasiàtica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als deliris imperials, l'amo del Kremlin hi afegeix tocs conservadors com ara el reconeixement de l'Església ortodoxa com a institució d'estat. Putin procura no burxar en els temps en els quals els seminaris ortodoxos estaven supervisats pel KGB per formar sacerdots-agents. I s'estima més promoure el relat del seu bateig, segons ell fet d'amagat amb Stalin encara viu. És des d'aquesta complicitat amb l'Església que Putin legitima la repressió contra les Pussy Riot, i les lleis discriminatòries contra la comunitat homosexual. Fins al punt que les avala proclamant que la crisi demogràfica no permet promoure relacions que no tinguin com a finalitat la reproducció. Una posició gens allunyada a la del ministre espanyol de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Kabaeva, al rerefons

Ara els valors més preuats del putinisme són l'estabilitat de la família, la discreció i el respecte a la intimitat. Uns valors que en ser promoguts en format propagandístic projecten com Putin està fent de la necessitat una virtut. Si el president ha optat per l'hermetisme en la vida privada és perquè vol evitar que es parli de la deteriorada relació amb Ludmila, la seva dona, que amb prou feines es veu en públic. Han quedat enrere els temps en què Putin la duia al costat sempre que podia, tot arrenglerant-se amb Gorbatxov, Ieltsin i fins i tot Khrusxov, els líders que van trencar la tradició d'amagar les seves dones, com feien Stalin o Bréjnev. Argumentant que vol protegir la intimitat familiar recupera, doncs, intrigues de matriu soviètica perquè a Rússia pocs ignoren que el president té una amant, Kabaeva, una noia de 29 anys a qui Paris Match ha gosat presentar com "la segona dama de Rússia". No passa per alt que, tot i l'opacitat, Vladímir Putin s'hagi fet addicte a les infiltracions facials rejovenidores, de la mateixa manera que fa uns anys quedava descansat davant les càmeres amb el judo, les passejades a cavall lluint el tors sense samarreta o les gresques que muntava associat a Berlusconi.

Investigadors psicosocials alerten que la seva doble moral, sumada al malestar social, li acabarà passant factura. Els sondejos publicats pel Centre Levada -que és manté miraculosament independent- diuen que Putin tenia un 40% de suport a l'agost, que va caure fins a un 38% a l'octubre. Al desembre baixava fins al 35%, i al febrer fins al 32%. Putin es mou en un dilatat procés de decadència que, en qualsevol moment, pot fer aparèixer a l'horitzó els senyals que anuncien un inevitable compte enrere.

stats