Publicitat
Publicitat

Putin s'ofereix a Trump per col·laborar amb els EUA en la lluita contra el terrorisme

El president rus afirma que Rússia no busca enemics sinó que vol contribuir a solucionar els desafiaments globals

Moscou espera que l’arribada de Donald Trump a la Casablanca contribueixi a la recuperació de les relacions entre Rússia i els Estats Units, i aquest dijous, el cap del Kremlin, Vladímir Putin, ha estès la mà al president electe nord-americà durant el seu discurs anual sobre l’estat de la nació, on ha remarcat que el seu país no busca enemics.

A la majestuosa sala de Sant Jordi del Kremlin, davant un miler de convidats representants de l’elit política, cultural i religiosa del país, Putin s'ha mostrat confiat a "ajuntar forces amb els Estats Units en la lluita contra una amenaça real i no inventada: el terrorisme internacional”. El president rus ha assegurat estar preparat "per a la col·laboració amb la nova administració nord-americana; és important normalitzar i començar a desenvolupar les relacions bilaterals amb una base d'igualtat i benefici mutu”.

Putin alaba Trump

Segons Putin, els dos països tenen “una responsabilitat comuna a l’hora de garantir la seguretat i l’estabilitat internacional, i enfortir el règim de no proliferació” i “la cooperació entre Rússia i els Estats Units en la solució de problemes globals respon als interessos de tot el món”. També va recordar que és important no oblidar que “qualsevol intent de trencar la paritat estratègica és extremadament perillós i pot desembocar en una catàstrofe global”.

Després de llançar el guant a Trump sobre la necessitat de col·laborar en la lluita contra el terrorisme internacional, Putin ha tingut un record per als militars russos que ja “estan complint aquesta tasca a Síria” i als quals ha agraït el “coratge”, enmig d'aplaudiments dels que l’escoltaven. Al discurs Putin no ha fet cap referència a Ucraïna.
Precisament dimecres a la tarda Putin va aprovar la nova doctrina de política exterior –que substituirà la del 2013- en la qual la lluita contra el terrorisme internacional és la tasca estatal més important.

Un discurs bel·ligerant

En el seu 13è discurs sobre l’estat de la nació, que ha centrat sobretot en qüestions de política interior, Putin s'ha apartat de la seva habitual bel·ligerància contra el món occidental, al qual sovint responsabilitza de les desgràcies de Rússia. En un to conciliador ha dit que Rússia “ no busca la confrontació amb ningú ”. I ha afegit: “A diferència d’alguns socis estrangers que veuen Rússia com una enemiga, nosaltres no busquem enemics ni n’hem buscat mai; necessitem amics, però no permetrem que vulnerin o menystinguin els nostres interessos”.

Putin ha dedicat moltes frases a assegurar que Rússia està disposada a participar en un diàleg seriós per a la construcció d’un sistema sòlid de relacions internacionals del segle XXI.
El cap del Kremlin ha tornat a apostar per un projecte integrador euroasiàtic sobre el qual creu que també és possible parlar-ne amb els estats de la Unió Europea.

Putin ha destacat que el gir recent de la política exterior russa cap als països asiàtics “no està dictat per la conjuntura internacional i el refredament de les relacions amb els EUA i la UE, sinó pels interessos nacionals a llarg termini i les tendències del desenvolupament mundial”. En aquest sentit ha destacat que la cooperació actual entre Rússia i la Xina, que no es basa en la idea de predomini d’un país, és important per a l’estabilitat mundial, i s'ha mostrat confiat en una millora de les relacions amb el Japó, amb qui Rússia està enfrontada perquè els dos països es disputen les illes Kurils.

Més continguts de