Putin s'entrena per a la guerra amb les maniobres més grans des de la Guerra Freda

Pequín participa amb 3.500 soldats en uns exercicis militars enmig de la tensió amb l'OTAN

Rússia ha començat aquest dimarts les maniobres militars més grans de la seva història, amb què pretén enviar un missatge de la seva potència i determinació tant als Estats Units com als socis de l'OTAN en un moment de tenses relacions arran de la que s'espera que serà l'última batalla de la guerra de Síria i l'annexió unilateral de la península ucraïnesa de Crimea, el 2014. El macroentrenament s'ha batejat com a Vostok 2018 i compta amb la participació de la Xina de Xi Jinping, que avui s'ha trobat amb Vladímir Putin en un fòrum d'economia a la ciutat russa de Vladivostok i han deixat clara una bona sintonia militar mentre improvisaven una recepta als fogons.  

Les xifres de les maniobres no tenen precedents ni es poden comparar amb les que l'URSS va fer el 1981, en plena Guerra Freda, perquè el Kremlin ha triplicat els soldats mobilitzats llavors fins a desplegar 300.000 soldats per campaments terrestres i punts de la costa del seu territori. Segons les dades facilitades pel ministeri de Defensa rus, hi estan involucrats 36.000 tancs, 1.000 aparells aeris i 80 vaixells. A aquest dispositiu cal sumar-hi els 3.500 militars enviats pel govern de la Xina i uns quants més de procedents de Mongòlia.

Els exercicis duraran fins al 17 de setembre i es faran per diferents escenaris de la geografia de l'immens territori rus, des de l'estret de Bering, a 400 quilòmetres de l'estat nord-americà d'Alaska, fins a la frontera amb Mongòlia. Però per evitar incrementar la tensió amb el Japó, les tropes evitaran la zona de les illes Kurils, la sobirania de les quals es disputen els dos països.

Putin presenta el seu nou armament

Pocs mesos després que Putin presentés armament capaç d'arribar a qualsevol indret del globus, Rússia posarà en marxa míssils tàctics Iskander, que ja s'han emplaçat a Kaliningrad, un enclavament bàltic que limita amb països membres de l'OTAN.

També mostrarà la capacitat del nou tanc T-90 i dels caces SU-34 i SU-35, i alguns dels 80 vaixells que solquen les aigües en aquests exercicis estaran equipats amb els míssils de creuer Kalibr, els mateixos que l'armada russa ha utilitzat per atacar objectius jihadistes a Síria.

Preocupació de l'OTAN

Tot i que les maniobres tenen lloc lluny de la seva zona d'influència, l'OTAN ha expressat preocupació perquè considera que Rússia està escenificant la seva resposta davant una possible guerra a gran escala.

L'aliança militar ha recordat que Rússia no ha deixat d'incrementar el seu pressupost militar els últims anys i d'augmentar el potencial militar al Bàltic, el mar Negre i el Mediterrani, a més de mostrar la voluntat d'utilitzar la força contra veïns com Ucraïna i Geòrgia.

Des de Rússia, amb tot, s'ha subratllat que les maniobres tenen un exclusiu "caràcter defensiu" i que tot i que en els exercicis es faran simulacions "en condicions com més pròximes possibles a situacions de combat", no s'apuntarà contra cap país.

Més continguts de