Putin estrena el seu quart mandat

El president rus inicia una nova etapa que l'ha de portar fins al 2024 al capdavant del Kremlin

El president rus, Vladímir Putin, estrena aquest dilluns el seu quart mandat al capdavant del Kremlin. Reelegit amb el 76,7% dels vots (superant el seu rècord), l'home fort de Rússia, que ha dirigit el seu govern en els últims 18 anys, primer com a primer ministre i ara com a president, arrenca sense oposició una nova etapa que ha de durar fins al 2024.

Si no aconsegueix reformar la Constitució, Putin haurà de deixar el càrrec després dels dos mandats consecutius com a president que li permet la carta magna. La cerimònia d'investidura arriba l'endemà de les protestes dels opositors contra el "tsar Putin" que van acabar amb 1.600 detinguts, entre els quals la cara visible dels que qüestionen la seva autoritat, Aleksei Navalni, que ja va ser posat en llibertat, i que no va poder concórrer als comicis a causa d'una condemna judicial.

LLIBERT FERRI: Putin, un autòcrata providencial

Aquest quart mandat comença marcat per les fortes tensions entre Putin i la UE, sobretot per la crisi d'Ucraïna. Menys problemes ha trobat el líder rus per la seva política de suport incondicional al règim de Baixar al-Assad a Síria, que ha sigut clau per mantenir-lo al poder. Les acusacions contra Putin per haver interferit en la victòria electoral de Donald Trump sobre Hillary Clinton amb els seus mecanismes de difusió massiva de notícies falses són motiu d'investigació als Estats Units.

Un altre capítol de tensió ha sigut l'acusació del govern britànic a Moscou per l'enverinament d'un ex agent doble i la seva filla a Londres, que va desencadenar una onada d'expulsions de diplomàtics russos, que el Kremlin va pagar amb la mateixa moneda.

Més continguts de