Internacional 04/12/2012

Putin obliga als seus ministres a declarar despeses en una campanya anticorrupció

El cap de la Cambra de Comptes va denunciar que més d'uns 23.000 milions d'euros desapareix anualment de les arques de l'estat. La popularitat del líder rus cau un 6%

Efe
2 min
Vladímir Putin, el president rus, perd un 6% de popularitat. EFE

MoscouEl president rus, Vladímir Putin, ha firmat aquest dimarts una llei que obliga als membres del govern a declarar les seves despeses i les de les seves famílies en una campanya d'anticorrupció. La llei, que entrarà en vigor a partir del 2013, té un efecte retroactiu per les operacions realitzades des de l'1 de gener passat segons informen les agències russes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els membres de l'executiu han d'informar de manera documentada sobre les seves despeses així com la compra d'immobles i mitjans de transport entre altres. Aquestes operacions hauran de ser declarades si la seva suma supera els ingressos conjunts dels funcionari i la seva esposa durant els tres anys anteriors. La cambra dels diputats, la Duma, estudia també prohibir als funcionaris tenir diners i propietats a l'estranger.

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, va assegurar la setmana passada que el seu país no es pot limitar a llençar campanyes anticorrupció sinó que ha de combatre de manera permanent aquest punt. "La lluita ha de ser una feina sistemàtica i no una qüestió de campanyes" ha dit Medvédev, en una entrevista publicada aquest dimarts al diari rus 'Kommersant'.

Durant les últimes setmanes Rússia s'ha vist esquitxada per diversos escàndols de corrupció que ha comportat la detenció de diversos funcionaris i que l'oposició vincula amb una campanya de relacions públiques per millorar la imatge del Kremlin. El passat dia 6 de desembre, Putin, va destituir el ministre de defensa, Anatoli Serdiukov, suposadament per garantir la imparcialitat durant la investigació, però va negar la seva implicació en l'escàndol de corrupció immobiliària.

Fa uns dies el Comité d'Instrucció de Rússia va obrir una nova causa penal per corrupció contra els funcionaris del departament de béns del ministeri de defensa i de l'empresa estatal Oborenservice. El cap de la Cambra de Comptes russa, Serguei Stepashin, va denunciar que més d'un bilió de rubles (uns 23.000 milions d'euros) desapareix anualment de les arques de l'estat. Tota aquesta trama ha fet caure 6% la popularitat de Putin.

stats