Què ha passat amb els refugiats tibetans, els més pobres del Nepal?

Desenes de milers de refugiats que no consten a cap estadística oficial viuen a les zones més afectades pel terratrèmol

Mentre les autoritats del Nepal continuen actualitzant el nombre de víctimes del terratrèmol de dissabte –l'últim balanç supera els 3.200 morts), no hi ha informació sobre les desenes de milers de refugiats tibetans que viuen clandestinament al país. Tradicionalment els tibetans que fugen de la repressió del règim xinès creuen les muntanyes de l'Himàlaia i, si superen el perillós trajecte, troben refugi al Nepal. Si la frontera està oberta continuen el camí fins a l'Índia.

No hi ha dades sobre la situació als pobles remots del Nepal, on encara no han pogut arribar els equips de rescat. A més, els tibetans són invisibles a les estadístiques de les autoritats nepaleses: només una petita minoria de joves de segona generació té la ciutadania nepalesa; la resta no té papers.

El Nepal sempre ha estat reticent a reconèixer drets als tibetans, per por a una reacció de la Xina, un dels principals inversors del país. La majoria viuen als afores de Kàtmandu, en petits pobles escampats per les muntanyes, com Bridim prop de la frontera amb la Xina. La zona ha estat l'epicentre del terratrèmol, però és molt probable que les víctimes allà no puguin ser identificades, senzillament perquè oficialment no existeixen. Es tracta també de la població més pobra del país.