Quedar-se a casa i evitar el contacte amb altra gent: així es confina Itàlia per combatre el Covid-19

Entren en vigor les mesures excepcionals per a 60 milions de persones

El decret del govern italià que ha entrat en vigor aquesta matinada obliga els 60 milions d'italians a quedar-se a casa si no és imprescindible. Les mesures que inicialment s'havien pres a la "zona vermella" del nord, epicentre del brot, s'han estès a tot el país. Aquests són els principals punts de les mesures de confinament:

Evitar els desplaçaments

Els moviments estan molt limitats: només es pot viatjar per "motius de salut, emergències i situacions urgents de feina verificables". El govern ha instat les empreses públiques i privades a posar el seu personal de baixa. Els pacients que han donat positiu s'han de quedar a casa en qualsevol cas i limitar qualsevol contacte social, fins i tot amb els metges.

Reunions suspeses

El decret suspèn "tot tipus de trobades en espais públics o llocs oberts al públic". S'han suspès tots els esdeveniments esportius en totes les categories i disciplines. Els entrenaments i competicions organitzats per organismes internacionals es poden celebrar a porta tancada, sense públic, i es faran controls de salut a esportistes i entrenadors. Les piscines, spas, centres d'esport i salut estan tancats, igual que les estacions d'esquí.

Restaurants i museus tancats

Per tal que la gent es quedi a casa, els bars i restaurants només poden obrir entre les sis del matí i les sis de la tarda, i sempre que deixin una distància d'un metre entre clients. Tots els museus i equipaments culturals estan tancats, igual que les discoteques, els cinemes, els teatres i els casinos. Els supermercats estan oberts, però els centres comercials han de tancar el cap de setmana i la vigília.

Escoles tancades, esglésies obertes

S'han tancat totes les escoles i universitats i s'han suspès els exàmens. Les esglésies, però, sí que estan obertes mentre la gent mantingui la distància d'un metre, i s'han prohibit batejos, funerals i casaments.