Quins són els països més feliços?

Els països nòrdics són els paradisos terrenals, fins i tot per als immigrants que hi viuen

Si la felicitat existeix, on hi ha els habitants més cofois del món? A Finlàndia, segons l'Informe Mundial de la Felicitat del 2018, elaborat a instàncies de les Nacions Unides, en què per primer cop s'han tingut en compte les sensacions i opinions dels immigrants. 

Finlàndia ha escalat cinc posicions fins a situar-se en el paradís de la felicitat, amb una puntuació que gairebé empata amb els altres països nòrdics i, una mica més avall, Suïssa i el Canadà. Cap sorpresa. Segons l'informe, l'èxit d'aquests estats rau en el gran nivell de vida, l'esperança i la qualitat de vida, les ajudes socials, el grau de llibertat i la confiança, així com també en el sentiment de generositat. 

L'informe s'ha donat a conèixer en un acte a l'Acadèmia Pontifícia de les Ciències Socials, a la Casina Pius IV del Vaticà, i ha mostrat que Espanya ha caigut dos llocs respecte de l'any passat, ja que ha rebut en aquesta ocasió una puntuació de 6,310 sobre 10, enfront de la nota de 6,403 sobre 10 de l'edició anterior, mentre que Finlàndia, per exemple, arriba a 7,632. La tendència és comuna als països mediterranis, com Itàlia, Grècia i Portugal, que han estat durament afectats per l'impacte de les retallades arran de la crisi i els ciutadans ho han patit en primera persona.

Poques variacions

El deu països "més feliços" són els mateixos que en els últims dos anys, tot i que han patit variacions en els llocs que ocupen, i comparteixen valors similars a "6 variables clau per al benestar: ingressos, vida sana expectativa, suport social, llibertat, confiança i generositat": Finlàndia encapçala la taula amb una puntuació de 7,632 sobre 10, seguida per Noruega, Dinamarca, Islàndia, Suïssa, Holanda, el Canadà, Nova Zelanda, Suècia i Austràlia.

Les conclusions apunten que la posició dels països segons la felicitat de les seves poblacions és gairebé idèntica a la de la felicitat dels immigrants que hi viuen.  Així, Finlàndia repeteix primer lloc en les dues llistes mentre que "els deu països més feliços en la classificació general també ocupen deu dels onze primers llocs en la taula de felicitat dels immigrants". Per contra, on pitjor se senten els estrangers residents és a Togo, Ruanda, la Costa d'Ivori i el Sudan del Sud.

Els Estats Units, per la seva banda, se situen en el lloc 18 i han caigut quatre respecte de l'any passat. 
"La classificació de felicitat dels Estats Units està disminuint en part a causa de l'obesitat, l'abús de substàncies tòxiques i les depressions no tractades", reflexiona l'expert Jeffrey D. Sachs en l'informe.

A Llatinoamèrica, el país "més feliç" és Costa Rica, en el tretzè lloc, encara que cau dos llocs en comparació amb l'any passat. El petit país es troba al davant  dels Estats Units i molt per sobre de Mèxic (24), Xile (25), Panamà (27), el Brasil (28 ), l'Argentina (29), Guatemala (30), l'Uruguai (31), Colòmbia (37), el Salvador (40), Nicaragua (41), l'Equador (48), Bolívia (62), el Paraguai (64), el Perú ( 65) i Hondures (72). 

El pitjor és Veneçuela (102), entre el Nepal (101) i el Gabon (103), mentre que els cinc últims països de la taula són el Iemen, Tanzània, el Sudan del Sud, la República Centreafricana i Burundi.