Quinze morts més en una marxa contra el govern d'Ortega a Nicaragua

La patronal es desmarca del president i, com el Parlament Europeu, demana avançar les eleccions

Nicaragua continua immersa en una crisi política contra el president Daniel Ortega, que es va veure obligat a tirar enrere la reforma fiscal que incrementava els impostos a treballadors, empresaris i pensionistes. En les últimes 24 hores han mort un mínim de 15 persones, segons ha confirmat la ministra de Salut, que fan augmentar a una vuitantena la xifra de víctimes d'aquesta rebel·lió que ha fet que la patronal del país trenqui relacions amb l'executiu de l'exguerriller sandinista. Les protestes han deixat, a més, un miler de ferits.

La Conferència Episcopal ha condemnat el bany de sang en què s'han convertit els carrers de les principals ciutats del país, una "agressió organitzada i sistemàtica" contra la població civil, segons el relat dels bisbes, que també han suspès unes converses amb el govern previstes per a avui.

Els testimonis expliquen que persones armades progovernamentals van obrir foc contra els manifestants durant una manifestació ahir dimecres, en què el país commemorava el Dia de les Mares amb una marxa per recordar els nens i nenes que han mort des de l'inici de les protestes, fa cinc setmanes. 

El Parlament Europeu ha condemnat aquest dijous la "repressió brutal" a Nicaragua i ha instat Ortega a convocar eleccions anticipades. 

En una carta a Ortega publicada a Twitter, l'associació empresarial COSEP ha demanat al president, de 72 anys, que impulsi la votació en una data acordada entre el govern i els representants civils. "Atesa la magnitud d'aquesta crisi, li demanem que faci tot el possible per trobar una solució pacífica abans de trobar-nos immersos en una situació encara més tràgica", es pot llegir a la carta. Carlos Pellas, el gran empresari nicaragüenc, considerat com una de les fortunes més grans de la regió, ha assegurat en una entrevista al diari local 'La Prensa' que cal que dimiteixin els membres del consell electoral per tal de garantir uns comicis democràtics i transparents.

En canvi, Ortega ha afirmat que Nicaragua "no és propietat privada" en resposta a la petició de dimissió.