Internacional 23/04/2012

#RadioLondres: Els tuitaires francesos se salten la prohibició de publicar enquestes electorals

La llei electoral francesa no permet publicar enquestes a peu d'urna fins que no tanquen tots els col·legis. Mitjans belgues i suïssos se salten la prohibició i les xarxes socials els fan d'altaveu

Efe
3 min

ParísLes xarxes socials i els mitjans digitals han posat en perill la llei electoral francesa en saltar-se la prohibició de publicar estimacions de vot abans del tancament de tots els centres electorals, sota pena d'elevades multes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les lleis han estat superades per la realitat dels mitjans de comunicació", ha explicat avui a Efe Jurek Kuczkiewicz, el redactor en cap adjunt del diari belga 'Le Soir', que va publicar estimacions de vot a la seva pàgina web a mesura que disposava d'informació contrastada.

La llei del 19 juliol 1977 prohibeix la publicació d'enquestes a peu d'urna abans del tancament dels últims centres de votació a França, a les 20.00 hora local.

Aquesta llei pretén evitar un canvi brusc de tendència en el vot a partir de les primeres estimacions, com recorda Daniel Boy, expert en comunicació pública de la universitat Science Po de París.

En un "cas límit", com en les presidencials de 2002, els votants podrien haver acudit en massa a les urnes a última hora per evitar l'ajustada victòria per 195.000 vots del ultradretà Jean Marie Le Pen sobre el socialista Lionel Jospin, va assenyalar Boy.

Però el 2012, en la primera volta dels comicis, els nous mitjans a internet han posat en escac aquesta norma ja que els resultats que avançaven mitjans belgues i suïssos (països fronterers i francòfons) des del tancament dels primers col·legis electorals a les 18.00 hores es difonien automàticament a les xarxes socials.

Els internautes, a través de senzills codis i sota l'epígraf #RadioLondres feien circular les estimacions que els mitjans francesos coneixien però no podien publicar.

Intentar frenar el flux d'informació en les xarxes socials és "lluitar contra molins de vent", va explicar Eric Chol, director de la redacció del setmanari francès 'Le Courrier International'.

"Els francesos eren gairebé els únics del món que no coneixien els resultats", ha lamentat Chol, l'edició digital es va sumar al bloc de les capçaleres franceses que van acordar respectar la prohibició d'avançar resultats, per respecte institucional i per evitar una multa de 75.000 euros (uns 100.000 dòlars), va comentar.

No obstant això, molts mitjans internacionals no es van cenyir a aquesta constricció.

"La legislació francesa no ens afecta ni a nosaltres ni als nostres lectors belgues" i després d'una valoració "periodística, deontològica i jurídica", 'Le Soir' va publicar a internet les estimacions de vot perquè "no difondre la informació seria un engany periodístic" , ha assenyalat Kuczkiewicz.

El seu discurs coincideix amb el del grup audiovisual belga RTBF, que també va avançar resultats a la seva web i es pot veure afectat per la investigació que ha obert la Fiscalia de París tant a capçaleres estrangeres com franceses.

"Prenem garanties jurídiques i actuem estrictament conforme amb el dret belga", va explicar el responsable de comunicació del grup, Bruno Deblander, que creu que l'anunciada investigació judicial pot atemptar contra la llibertat d'expressió.

"Si se'ns condemna per publicar d'acord amb una legislació estrangera, serà la fi de la informació internacional", va sentenciar.

Després que ho van fer altres mitjans estrangers, també l'Agència France Presse (AFP), amb seu a París, va decidir saltar-se la norma.

"La AFP és un mitjà internacional i francès. Com podem imaginar que els nostres clients puguin rebre de la nostra competència internacional informacions sobre les eleccions presidencials franceses abans de ser informats per l'AFP?", S'ha preguntat Emmanuel Hoog, president d'aquesta agència de notícies a què investiga la Fiscalia de París per trencar l'embargament.

Una solució, com va proposar avui l'òrgan que controla la campanya electoral, és tancar simultàniament totes les escoles a les 20.00 hores i no unes a les 18.00 i dues hores més tard, els de les grans ciutats com París, Bordeus, Marsella i Lió.

"És complicat fer-ho en l'últim minut", però "és absolutament urgent canviar la llei", va apuntar el màxim responsable editorial de 'Le Courrier International'.

stats