Corea del Nord
Internacional 19/12/2011

Les grans potències diuen que la mort de Kim Jong-il obre una etapa "incerta" i "difícil"

El Japó posa en marxa un gabinet de crisi i Obama truca al seu homòleg sud-coreà. La Xina i Rússia diuen que continuaran ajudant Pyongyang

Ara
2 min
El primer ministre rus, Vladímir Putin, amb Kim Jong-il, el 2002. AFP

BarcelonaLa mort del dictador nord-coreà Kim Jong-il ha despertat les primeres reaccions al món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Japó. Ha expressat el seu condol i ha muntat un gabinet de crisi ministerial. El primer ministre, Yoshihiko Noda, ha ordenat als membres del seu govern que estiguin "alerta davant de qualsevol contingència". El portaveu del govern ha dit que el seu país espera que la mort de Kim "no porti conseqüències negatives sobre la pau i l'estabilitat a la península coreana".

Estats Units. Barack Obama, el president dels EUA, s'ha entrevistat amb el seu homòleg sud-coreà, Li Myung-bak, per "refermar el compromís dels Estats Units per assegurar l'estabilitat a la península coreana i la seguretat del nostre aliat, la república de Corea". Washington segueix de prop la situació sobre el terreny. Un congressista republicà ha dit que Kim era "el súmmum del mal" i ha desitjat que la seva mort "obri un nou capítol per a la història de Corea del Nord".

Xina. Pequín ha ofert el seu "profund condol" per la mort del líder nord-coreà, que ha qualificat de "bon amic", i ha dit que continuarà donant suport a Pyongyang per "defensar la pau i l'estabilitat a la península coreana". El ministeri d'Exteriors ha dit que espera que Corea del Nord "converteixi la seva tristor en força i avenç per a la seva causa social".

Rússia. El Líder del Partit Comunista Rus, Guennadi Ziugànov, ha dit que "els ciutadans de Corea del Nord tenen al davant un període complex" i els ha desitjat "saviesa i estoïcisme".

Gran Bretanya. El ministeri d'Exteriors ha demanat que el nou lideratge "treballi per la pau i la seguretat a la regió" i que participi en les negociacions per a la desnuclearització. Londres diu que la mort de Kim és un "moment difícil", però pot ser un punt d'inflexió.

stats