Reconeixement facial per detectar immigrants sense permís de residència

El servei d'immigració dels Estats Units busca en la base de dades dels carnets de conduir

Catie Edmondson / 'The New York Times'

Funcionaris d’Immigració i de l'Administració de Duanes dels EUA (ICE, per les sigles en anglès) han escrutat les bases de dades dels carnets de conduir mitjançant la tecnologia de reconeixement facial, i han analitzat milions de fotos de conductors sense el seu coneixement. En alguns estats nord-americans expedeixen els carnets a immigrants indocumentats, i, en almenys tres, l'ICE ha demanat accés als carnets de conduir d'aquest col·lectiu, segons un informe que subratlla que Utah i Vermont han permès que els agents busquin i comparin les fotografies amb els seus registres. Pel que fa al tercer estat, Washington, no s'ha aclarit si ho ha permès o no. 

Aquesta és la primera vegada que l'ICE utilitza la tecnologia de reconeixement facial per escanejar les bases de dades que ha obtingut a través de sol·licituds de registres públics del Centre de Privacitat i Tecnologia de Georgetown i publicats per primera vegada pel 'Washington Post'.

Experts en privadesa com Harrison Rudolph, un associat del centre, han criticat aquesta pràctica. "Això és un escàndol", diu Rudolph, que subratlla l'absència de lleis que autoritzin l'ICE a regirar les bases de dades. A més, cap dels tres estats va informar prèviament les persones que sol·licitaven un carnet de conduir que la seva fotografia estaria a disposició dels agents d'immigració. "És un gran engany".

L’ús de tecnologia de reconeixement facial per part dels funcionaris que han d'aplicar la llei no és res nou o estrany. Més de dues dotzenes d'estats nord-americans permeten als funcionaris encarregats de l'aplicació de la llei l'accés a les bases de dades dels carnets de conduir, una pràctica que ha provocat les crítiques dels congressistes i dels defensors de la privacitat de les dades personals.

L'FBI, per exemple, ha obtingut fotografies de carnets de conduir o sol·licituds de visats durant gairebé una dècada, segons una oficina de l'administració, que assenyala que l'organisme policial ha fet més de 390.000 cerques a través de bases de dades que, en conjunt, tenen més de 640 milions de fotos.