Redueixen la pena d'inhabilitació de Berlusconi per frau fiscal de cinc a dos anys

El Tribunal d'Apel·lació de Milà ha acceptat la petició de la fiscal

El Tribunal d'Apel·lació de Milà ha reduït avui de cinc a dos anys la pena d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic a la qual havia estat condemnat l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi per frau fiscal en el cas Mediaset.

En l'audiència d'aquest dissabte, els jutges del Tribunal d'Apel·lació han acollit la petició de la fiscal Laura Bertolè, qui va determinar que la pena d'inhabilitació de qualsevol càrrec públic que s'havia d'aplicar era de dos anys.

El màxim període d'inhabilitació que recull la llei italiana per aquest tipus de delictes és d'un a tres anys.

Els advocats de Berlusconi, Niccolò Ghedini i Roberto Borgogno, havien demanat al jutge que es considerés la mínima pena d'inhabilitació, un any, vist que el polític no té antecedents penals. Ara els advocats de Berlusconi podran recórrer de nou al Suprem només aquest nou càlcul d'inhabilitació per aconseguir una rebaixa.

Berlusconi va ser condemnat en ferm pel cas Mediaset, en què jutjava la compravenda de drets de transmissió de pel·lícules americanes per valor de 470 milions d'euros per part de Mediaset -el grup audiovisual de Berlusconi - entre 1994 i 1999 amb un suposat augment artificial del preu dels drets per evadir diners al fisc i desviar-lo a comptes a l'estranger.

Perquè la condemna pugui ser aplicada cal l'aprovació per part del Parlament, ja que Berlusconi gaudeix de la immunitat com a senador.

El passat 4 d'octubre, la Junta per a les Eleccions i la Immunitat del Senat italià va decidir, per majoria, portar la qüestió de l'expulsió de Berlusconi al ple de la Cambra alta, en una data encara per determinar .

Si el Parlament aprova l'expulsió de Berlusconi, quedarà inhabilitat per dos anys per a l'exercici de qualsevol càrrec públic, i estarà en arrest domiciliari durant un any, pena que podria canviar per treballs socials, tal com han sol·licitat els seus advocats.

Després de la petició dels treballs socials , l'experiència és que en aquest tipus de casos el Tribunal de Vigilància penitenciària triga prop de sis mesos en dictaminar la seva decisió.