Internacional 15/06/2018

Referèndum per dividir Califòrnia en tres estats

Un milionari impulsa la iniciativa, que ha de ser ratificada per les urnes i, sobretot, pel Congrés

Ara
2 min
Mapa de la proposta divisòria de l'estat de Califòrnia

Barcelona¿Una excentricitat d'un milionari o una iniciativa política amb recorregut? La resposta se sabrà el 6 de novembre, quan els electors de Califòrnia trobaran la papereta als col·legis electorals amb la pregunta de si estan d'acord a dividir en tres el conegut com a Estat d'Or, que de si fos un país independent formaria part del selecte G-7, ja que el seu PIB el situa com a sisena economia del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El milionari es diu Tim Draper, i és un empresari del tecnològic Silicon Valley que s'ha posat al capdavant de la campanya Cal3 –i l'ha finançat amb més de cinc milions de dòlars–, a favor de la divisió de l'estat, que aquesta setmana ha recollit 402.500 signatures vàlides perquè s'inclogui en els comicis estatals de la pròxima tardor.

Gràfic amb la població, els motors econòmics i els ingressos familiars dels tres eventuals nous estats

La proposta dividiria l'estat en tres de nous batejats amb els noms de Califòrnia –amb capital a Los Angeles–, Califòrnia del Nord –San Francisco i Sacramento– i Califòrnia del Sud –Fresno i San Diego–, un model gens innovador a l'estil del dels estats de Dakota o Carolina. Si la iniciativa passa l'examen de les urnes haurà de ser votada pel Congrés de l'estat i finalment sancionada pel Congrés federal a Washington. En aquest cas, suposaria la primera modificació de les fronteres nord-americanes des del 1863, amb la creació de Virgínia de l'Oest.

Draper afirma que una Califòrnia dividida en tres estats seria bàsicament més governable perquè permetria una connexió més directa entre les comunitats i els executius, i apunta que a la pràctica la ciutadania ho notaria amb unes millors escoles públiques, més i millors infraestructures i, per contra, una rebaixa dels impostos.

Tim Draper, en una imatge d'arxiu

Però no tot són avantatges en l'opció que planteja Draper, perquè els crítics afirmen que la divisió acabarà costant milions de dòlars en impostos a Califòrnia i un augment de la burocràcia. De fet, és poc probable que el Congrés doni llum verda a la iniciativa, sobretot entre les files demòcrates, que no voldrien perdre el feu californià.

Un Calexit

Califòrnia també té el seu Brexit, un moviment que advoca per la seva independència i que el 14 de juny celebra la independència de l'estat respecte a Mèxic.

Els partidaris de la secessió dels Estats Units, aplegats en la campanya Yes California, defensen que Califòrnia pugui gestionar per si mateixa les polítiques migratòries, fins ara imposades pel govern federal, que no ha tingut en compte, diuen, la diversitat de les famílies californianes. Un altre dels punts bàsics és la crítica a la gran despesa federal en defensa i seguretat, diners que una Califòrnia independent es podria estalviar, ja que l'únic motiu que fa que sigui ara mateix objectiu del terrorisme internacional és que formen part dels Estats Units. La iniciativa té també data: 13 de març del 2019, i passarà a segona fase si aconsegueix una mínima participació del 50% del cens i el 55% de paperetes amb una creu al 'sí'.

stats