ESCALADA DE TENSIÓ
Internacional 11/07/2019

El Regne Unit acusa l’Iran d’intentar retenir un petrolier britànic

Teheran nega l’incident que, segons Londres, va tenir lloc a l’estret d’Ormuz

David D. Kirkpatrick / The New York Times
2 min
Imatge d’arxiu on es veu una de les embarcacions de la marina britànica navegant per aigües del Mediterrani el 2012.

LondresNova escalada de tensions entre l’Iran i Occident. El ministeri de Defensa del Regne Unit va denunciar ahir que tres vaixells iranians van intentar impedir que un petrolier britànic passés per l’estret d’Ormuz, entre el golf Pèrsic i el golf d’Oman. Segons Londres, però, els iranians no van sortir-se amb la seva perquè un buc de guerra de la Royal Navy, la marina britànica, va arribar a temps i va obligar les embarcacions de l’Iran a fer marxa enrere. “Contràriament a la llei internacional, tres vaixells iranians van intentar impedir el pas d’un vaixell comercial, el British Heritage, a través de l’estret d’Ormuz”, va explicar el govern britànic. “Estem preocupats per aquesta acció i seguim instant les autoritats de l’Iran perquè redueixin la tensió a la regió”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però des de Teheran no van trigar a refusar les acusacions i van reiterar que en cap moment van provar de retenir ni interceptar el petrolier britànic. “Les patrulles de la Guàrdia Revolucionària al golf Pèrsic no han tingut cap tipus de trobada amb naus estrangeres, incloses les de bandera britànica, durant les passades 24 hores”, va deixar clar, a través d’un comunicat, la mateixa Guàrdia Revolucionària de l’Iran.

Sigui com sigui, l’incident suposa un nou episodi polèmic entre Teheran i Europa, amb paper destacat per al Regne Unit. I és que fa només una setmana les forces britàniques van capturar un petrolier de bandera iraniana a poques milles de la costa de Gibraltar. Segons la versió anglesa, l’embarcació transportava petroli cap a Síria, de manera que incomplia l’embargament que hi ha sobre el règim de Baixar al-Assad.

A Teheran, la detenció no va agradar gens, i el règim la va qualificar d’il·legal i d’una acció pròpia de la pirateria. En aquest sentit, un alt càrrec de la República Islàmica iraniaina, Mohsen Rezai, va anar una mica més enllà: “Durant els seus 40 anys d’història, la República Islàmica mai ha iniciat cap tensió, però tampoc ha dubtat a reaccionar contra aquells que són els seus assetjadors. Si el Regne Unit no allibera el petrolier iranià, és obligació de les autoritats capturar un petrolier britànic”. Malgrat que Rezai no té actualment cap càrrec executiu -això sí, és secretari del poderós Consell de Discerniment-, des de Londres ho van entendre com una amenaça, i van decidir enviar bucs de guerra per escortar les embarcacions comercials britàniques que transitaven per l’estret d’Ormuz.

El suposat intent d’intercepció d’ahir, doncs, podria ser una resposta a la detenció de l’embarcació iraniana a Gibraltar. Almenys, així ho entenen des de Londres i, també, des dels Estats Units: el govern nord-americà, enfrontat amb Teheran, ha aprofitat tots aquests episodis per reiterar “el risc” i el “perill” que l’Iran suposa per a l’estabilitat mundial.

stats