Publicitat
Publicitat

Ucraïna

La República Txeca concedeix l'asil polític al marit de Iúlia Timoixenko

La parella de l'empresonada ex-primera ministra d'Ucraïna havia fet la petició a Praga per "un increment en la pressió sobre la líder de l'oposició i la seva família". Oleksander Timoixenko té interessos en una empresa txeca

El marit de Iúlia Timoixenko, l'empresonada ex-primera ministra d'Ucraïna, ha obtingut asil polític a la República Txeca. Oleksander Timoixenko, que havia fet la petició al govern txec fa uns mesos, té interessos a International Industrial Projects, una empresa del país.

Praga ja havia concedit l'any passat asil polític al ministre d'Economia de l'executiu Timoixenko, Bohdan Danylyshyn. La decisió txeca va anar seguida d'un escalfament de les relacions entre Kíev i Praga, i de l'expulsió de diplomats per part dels dos països.

La petició del marit de Timoixenko va arribar després que la seva dona fos empresonada per començar a complir la condemna de set anys per abús de poder.

Oleksander Timoixenko va ser acusat però no condemnat per col·laborar en els delictes financers que s'atribueixen a la seva dona. D'acord amb una declaració del partit polític de l'ex-primera ministra, la petició del seu marit ha sigut el resultat d'un "increment en la pressió sobre la líder de l'oposició i la seva família".

Dues vegades primera ministra, figura clau en la Revolució Taronja ucraïnesa del 2004 i enemiga declarada de l'actual president, Víktor Ianukóvitx, Timoixenko va ser condemnada a l'octubre. La setmana passada va ser transferida a una presó de la ciutat de Kharkiv, a l'est del país. La Unió Europea i els partidaris de l'opositora diuen que els càrrecs contra ella tenen motivacions polítiques i han acusat els oficials de la presó de no donar-li un tracte favorable.


Més continguts de