Ucraïna
Internacional 06/01/2012

La República Txeca concedeix l'asil polític al marit de Iúlia Timoixenko

La parella de l'empresonada ex-primera ministra d'Ucraïna havia fet la petició a Praga per "un increment en la pressió sobre la líder de l'oposició i la seva família". Oleksander Timoixenko té interessos en una empresa txeca

Agències
1 min

KievEl marit de Iúlia Timoixenko, l'empresonada ex-primera ministra d'Ucraïna, ha obtingut asil polític a la República Txeca. Oleksander Timoixenko, que havia fet la petició al govern txec fa uns mesos, té interessos a International Industrial Projects, una empresa del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Praga ja havia concedit l'any passat asil polític al ministre d'Economia de l'executiu Timoixenko, Bohdan Danylyshyn. La decisió txeca va anar seguida d'un escalfament de les relacions entre Kíev i Praga, i de l'expulsió de diplomats per part dels dos països.

La petició del marit de Timoixenko va arribar després que la seva dona fos empresonada per començar a complir la condemna de set anys per abús de poder.

Oleksander Timoixenko va ser acusat però no condemnat per col·laborar en els delictes financers que s'atribueixen a la seva dona. D'acord amb una declaració del partit polític de l'ex-primera ministra, la petició del seu marit ha sigut el resultat d'un "increment en la pressió sobre la líder de l'oposició i la seva família".

Dues vegades primera ministra, figura clau en la Revolució Taronja ucraïnesa del 2004 i enemiga declarada de l'actual president, Víktor Ianukóvitx, Timoixenko va ser condemnada a l'octubre. La setmana passada va ser transferida a una presó de la ciutat de Kharkiv, a l'est del país. La Unió Europea i els partidaris de l'opositora diuen que els càrrecs contra ella tenen motivacions polítiques i han acusat els oficials de la presó de no donar-li un tracte favorable.

stats