EUA
Internacional 14/12/2010

Mor el diplomàtic nord-americà Richard Holbrooke

Se li atribueix l'acord que va permetre acabar la guerra a Bòsnia i actualment complia les tasques d'enviat especial a l'Afganistan i el Pakistan

Acn
2 min

WashingtonRichard Holbrooke, el diplomàtic nord-americà al qual s'atribueix l'acord que va permetre acabar la guerra a Bòsnia i que complia les tasques d'enviat especial a l'Afganistan i el Pakistan, ha mort aquest dilluns. Holbrooke, de 69 anys, que ha estat a la política activa durant prop de cinc dècades durant les quals ha estat des de diplomàtic junior al Vietnam Sud fins a ambaixador dels Estats Units a Alemanya i a les Nacions Unides, va morir després d'una operació per reparar-li un estrip a l'artèria aorta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diplomàtic es va trobar malament divendres passat durant una trobada amb la secretària d'Estat, Hillary Clinton, a Washington i va ser traslladat a un hospital, on va ser sotmès a una operació de diverses hores per intentar salvar-li la vida.

El president Barack Obama ha dit en una declaració pública: "La Michelle i jo estem profundament tristos per la mort de Richard Holbrooke, un veritable gegant de la política exterior nord-americana que ha fet el país més fort, més segur i més respectat".

Negociador implacable que es va guanyar la reputació de "bulldozer" en la seva tasca als acords de Dayton del 1995 que van acabar amb la guerra de Bòsnia, Holbrooke va ser batejat per la revista Time com "el diplomàtic d'última hora preferit de Washington".

Conegut per la seva tenacitat, intel·ligència, encant i de vegades duresa, Hobrooke va ocupar alguns dels llocs més importants de la diplomàcia nord-americana, com ara la secretaria d'Estat per als assumptes de l'Àsia de l'Est i el Pacífic, o per als assumptes europeus i canadencs.

Holbrooke va ser nomenat set vegades per al premi Nobel de la pau i es va enrolar en l'administració Obama el 2009 com a representant especial per a l'Afganistan i el Pakistan.

stats