Publicitat
Publicitat

PRIMÀRIES AMERICANES

Romney consolida el lideratge en la carrera republicana després de guanyar a Nevada

És la segona victòria després del triomf de dimarts a Florida. Ja articula el discurs propi d'un candidat en dirigir els seus atacs al president Barack Obama

Mitt Romney s'ha consolidat com a clar líder en la carrera per a la candidatura republicana a la presidència dels Estats Units amb una rotunda victòria en els caucus de Nevada, la segona en una setmana després del triomf de dimarts a Florida. Poc després de conèixer els primers escrutinis, les televisions i diaris del país han declarat vencedor a l'exgovernador de Masachusets, en una nit amb poques sorpreses i en la qual Romney ja articulava el discurs propi d'un candidat en disparar els seus dards contra el president Barack Obama, informa Efe.

"El president Barack Obama va començar el seu mandat disculpant-se pels Estats Units. Ara ell hauria de disculpar-se amb els Estats Units", ha afirmat¡ Romney, exultant, en un acte amb votants a Las Vegas després de conèixer la seva victòria. "Estats Units necessiten un president que pugui recuperar l'economia perquè l'entén. Jo l'entenc, i jo la recuperaré", ha assegurat el polític en l'estat més castigat per la desocupació del país, amb una taxa d'atur del 12,6%.

Amb el 43% dels vots escrutats, Romney ha obtingut el 44% dels vots a Nevada, amb un ampli avantatge sobre el seu immediat seguidor, l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, que s'ha adjudicat un 25%. Els segueix el congressista Ron Paul, amb un 18% dels vots, i l'exsenador Rick Santorum, amb un 12%.

La victòria de Romney no és tan rotunda com la que va aconseguir el 2008 en el mateix estat, on es va imposar amb un 51% dels vots, i és lleugerament inferior a l'aconseguida el dimarts a les primàries de Florida, quan va aconseguir el 47%. No obstant això, els resultats exclouen de moment l'àrea més poblada de Nevada, el comtat de Clark, on hi ha Las Vegas i on resideix el 70% de la població de l'estat.

Gingrich segueix

En una conferència de premsa, Gingrich ha desmentit els rumors que apuntaven a una retirada de la cursa per ser candidat a la Casa Blanca. "No em retiraré, i el contrast entre Romney i jo es farà més clar a mesura que avancem", ha afirmat Gingrich, que s'ha compromès a seguir en la carrera fins a la convenció nacional republicana de Tampa (Florida) de l'agost, quan s'elegirà el rival d'Obama per a les eleccions generals de novembre.

Fins ara, Romney suma ja 94 representants per a la convenció republicana de Tampa. Gingrich en suma 30, mentre que Santorum arriba a 12 i Paul 11. En calen 1.144 per aconseguir la candidatura.

Més continguts de