PRIMÀRIES AMERICANES
Internacional 05/02/2012

Romney consolida el lideratge en la carrera republicana després de guanyar a Nevada

És la segona victòria després del triomf de dimarts a Florida. Ja articula el discurs propi d'un candidat en dirigir els seus atacs al president Barack Obama

Agències
2 min
Mitt Romney / AFP

WashingtonMitt Romney s'ha consolidat com a clar líder en la carrera per a la candidatura republicana a la presidència dels Estats Units amb una rotunda victòria en els caucus de Nevada, la segona en una setmana després del triomf de dimarts a Florida. Poc després de conèixer els primers escrutinis, les televisions i diaris del país han declarat vencedor a l'exgovernador de Masachusets, en una nit amb poques sorpreses i en la qual Romney ja articulava el discurs propi d'un candidat en disparar els seus dards contra el president Barack Obama, informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El president Barack Obama va començar el seu mandat disculpant-se pels Estats Units. Ara ell hauria de disculpar-se amb els Estats Units", ha afirmat¡ Romney, exultant, en un acte amb votants a Las Vegas després de conèixer la seva victòria. "Estats Units necessiten un president que pugui recuperar l'economia perquè l'entén. Jo l'entenc, i jo la recuperaré", ha assegurat el polític en l'estat més castigat per la desocupació del país, amb una taxa d'atur del 12,6%.

Amb el 43% dels vots escrutats, Romney ha obtingut el 44% dels vots a Nevada, amb un ampli avantatge sobre el seu immediat seguidor, l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, que s'ha adjudicat un 25%. Els segueix el congressista Ron Paul, amb un 18% dels vots, i l'exsenador Rick Santorum, amb un 12%.

La victòria de Romney no és tan rotunda com la que va aconseguir el 2008 en el mateix estat, on es va imposar amb un 51% dels vots, i és lleugerament inferior a l'aconseguida el dimarts a les primàries de Florida, quan va aconseguir el 47%. No obstant això, els resultats exclouen de moment l'àrea més poblada de Nevada, el comtat de Clark, on hi ha Las Vegas i on resideix el 70% de la població de l'estat.

Gingrich segueix

En una conferència de premsa, Gingrich ha desmentit els rumors que apuntaven a una retirada de la cursa per ser candidat a la Casa Blanca. "No em retiraré, i el contrast entre Romney i jo es farà més clar a mesura que avancem", ha afirmat Gingrich, que s'ha compromès a seguir en la carrera fins a la convenció nacional republicana de Tampa (Florida) de l'agost, quan s'elegirà el rival d'Obama per a les eleccions generals de novembre.

Fins ara, Romney suma ja 94 representants per a la convenció republicana de Tampa. Gingrich en suma 30, mentre que Santorum arriba a 12 i Paul 11. En calen 1.144 per aconseguir la candidatura.

stats