Rússia alerta que el món torna a una guerra freda

França i els Estats Units insisteixen a reclamar la fi dels bombardejos contra la població civil per posar fi a la guerra a Síria

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, ha alertat aquest dissabte que el món s'acosta a una nova guerra freda a causa de les relacions cada cop més deteriorades entre Rússia i els països occidentals, sobretot, per com s'està abordant la guerra de Síria i el conflicte a l'est d'Ucraïna. "A vegades em pregunto si som al 2016 o al 1962", ha assegurat el líder per il·lustrar la confusió amb què viu la reacció "poc amistosa" que té l'OTAN amb el seu país.

Medvédev ha fet aquestes declaracions a la Conferència de Seguretat de Munic, l'anomenat Davos de la Defensa, que se celebra des d'ahir i fins demà, amb la guerra de Síria com a tema principal. Les seves paraules han estat la resposta als nombrosos retrets que ha hagut d'escoltar en aquest mateix fòrum de representants de potències occidentals que recriminen a l'exèrcit rus la seva ofensiva militar d'ajut al règim de Baixar al-Assad.

El primer ministre francès, Manuel Valls, no s'ha mossegat la llengua i en la seva intervenció ha reclamat la fi "dels bombardejos contra civils", una acusació rebutjada pel seu col·lega rus perquè, ha dit, " no hi ha cap evidència que siguin certes aquestes acusacions". El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha denunciat que la majoria de bombardejos russos han tingut com a objectius "grups d'oposició legítima" contra Al-Assad.