Rússia adverteix que Ucraïna és "a la vora d'una guerra civil"

Putin demana a Merkel i Ban Ki-moon, en conversa telefònica, que la comunitat internacional condemni l'ús de la força per part de Kíev a les regions del sud-est d'Ucraïna

El president de Rússia, Vladímir Putin, adverteix que l'escalada del conflicte situa Ucraïna "a la vora de la guerra civil". Aquestes han sigut les paraules que el líder rus ha fet arribar a la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una conversa telefònica aquesta nit de dimarts, segons ha informat el Kremlin.

Putin i Merkel han intercanviat opinions sobre la situació a Ucraïna després que les autoritats de Kíev, segons el parer de Rússia, hagin agafat el "rumb anticonstitucional d'aixafar amb la força les protestes" a les regions del sud-est d'Ucraïna.

Segons el Kremlin, els dos líders han posat èmfasi en la gran importància de les negociacions a quatre bandes -Rússia, Unió Europea, els Estats Units i Ucraïna-, previstes per a demà, dijous, a Ginebra.

Putin també ha recordat a Merkel la importància d'estabilitzar l'economia d'Ucraïna i garantir el subministrament i el trànsit del gas natural rus a Europa a través del territori ucraïnès.

En una altra conversa telefònica ahir a la nit amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, Putin ha fet una crida a la comunitat internacional perquè condemni l'ús de la força per part de Kíev a les regions sud-orientals d'Ucraïna.

"En particular, Putin ha subratllat que Rússia espera de l'ONU i de la comunitat internacional una condemna ferma d'aquestes accions anticonstitucionals", ha informat la presidència russa.

El president interí d'Ucraïna, Aleksandr Turtxinov, va anunciar ahir el començament d'una operació antiterrorista amb l'ús de les forces armades a la regió de Donetsk, on milícies pro-russes han ocupat edificis administratius i comissaries policials a diverses ciutats.

Els primers enfrontaments armats entre les forces ucraïneses i els activistes s'han produït a l'aeròdrom de la ciutat de Kramatorsk, que han deixat diversos ferits entre els activistes pro-russos. De fet, els partidaris de Putin han denunciat baixes mortals a les seves files, un extrem que no ha pogut ser confirmat per altres fonts.