Internacional 15/10/2012

El partit de Putin s'imposa als comicis locals i regionals sota acusacions de frau

La baixa participació mostra la manca de confiança que els ciutadans tenen en els processos electorals. Les eleccions eren un examen al poder de Putin, ja que han estat les més importants des que va tornar a la presidència i després de les mobilitzacions ciutadanes de desembre

Ara
2 min
Un home abandona una de les cabines de votació durant les eleccions locals a Khimki. REUTERS

BarcelonaRússia Unida, el partit del president de Rússia, Vladímir Putin, ha arrasat en els comicis locals i regionals que se celebraven aquest diumenge en 77 de les 83 regions de la Federació Russa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les cinc regions on per primera vegada des del 2003 s'han celebrat eleccions directes de governadors, els candidats del partit que lidera el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, s'han imposat clarament davant dels seus rivals.

Les eleccions directes de governadors van ser abolides per Putin durant el seu primer mandat. El president argumentava que era necessari centralitzar el poder executiu per fer front al terrorisme. Els comicis de diumenge han estat els primers des de la reforma política impulsada per Medvédev abans de deixar la presidència de Rússia el maig passat, amb la qual va facilitar el registre dels partits polítics i la inscripció de candidats independents.

"No tenim por de la democràcia: la necessitem per ser més forts", va dir ahir a la nit el primer ministre rus, després de destacar que malgrat la participació de més partits polítics que a les parlamentàries de desembre, Rússia Unida ha aconseguit més bons resultats.

Tot i això, immediatament després del tancament dels col·legis electorals, el Partit Comunista de Rússia (PCR), una de les principals forces opositores, va declarar que havia documentat "prop de 400 irregularitats greus". "No deixarem impune cap violació a la legislació. Lluitarem per cada sufragi dels electors", ha advertit en una roda de premsa el secretari del Comitè Central del PCR, Serguei Obujov. L'oposició, doncs, fa una lectura ben diferent dels resultats i destaca també la baixa participació ciutadana, que en algunes regions no ha arribat ni al 30%, com a mostra de desconfiança dels ciutadans en el processos electorals a causa dels fraus continus.

A la ciutat bressol del moviment anti-Putin, també guanya Rússia Unida

Malgrat que hi havia eleccions en tot el territori rus, gran part de l'atenció se centrava a Khimki, situada prop de la capital, Moscou. La ciutat celebrava eleccions municipals, on es presentava com a candidata independent la líder activista Evgenia Txirikova, que ha denunciat durant sis anys la corrupció en la construcció d'una autopista que es va atorgar a l'empresari bilionari Arkadi Rotenberg, amic íntim de Putin. La líder activista ha donat veu durant aquests anys a diferents experts que defensaven onze rutes alternatives que no afectarien el bosc, el pulmó verd de la capital russa. Txirikova, que es presentava com una alternativa a Rússia Unida i tenia opcions de desbancar-los, ha aconseguit tan sols un 18% del vots, davant el 48% del partit del govern. La candidata independent ja ha denunciat frau, així com altres candidats, que han afirmat que les eleccions no han estat transparents. Així, doncs, a la ciutat bressol del moviment anti-Putin, l'oposició tampoc no ha aconseguit guanyar al partit del president del país.

stats