ACCIDENT NUCLEAR

Rússia troba isòtops radioactius arran de l’accident en un centre de recerca nuclear

L’accident va provocar la mort de com a mínim set persones, en un cas sobre el qual les autoritats locals mantenen un total silenci

El servei meteorològic estatal de Rússia ha confirmat que ha localitzat quatre substàncies radioactives a Severodvinsk, la ciutat pròxima a l’Àrtic on el 8 d’agost hi va haver una explosió en un dels grans centres de recerca nuclear del país. Els científics han detectat un augment de la radiació isotòpica i rastres d’estronci, bari i lantà, substàncies químiques de curta vida que en contacte amb l’aire emeten gasos inerts radioactius. L’accident va provocar la mort de com a mínim set persones, en un cas sobre el qual les autoritats locals mantenen un total silenci. Entre les víctimes hi ha almenys cinc especialistes nuclears d’un dels principals centres de recerca dirigits per la corporació estatal d’energia nuclear, Rosatom.

El servei meteorològic ha assegurat que es van començar a fer proves de radiació a la zona immediatament després de l’accident, i ha insistit que “la situació de radiació és estable” a Severodvinsk. Les autoritats russes ja van admetre un augment de la radiació a Severodvinsk, però van aclarir que no suposava cap perill per a la població. Els mesuraments fets pel servei meteorològic no han detectat cap resta de radiació ni a terra ni a l’aigua, des que el 8 d’agost va tenir lloc l’accident. Si bé aquell dia la radiació a Severodvinsk sí que va augmentar breument 16 vegades per sobre de la mitjana, després es va estabilitzar ràpidament, segons subratlla el mateix servei meteorològic.

L’accident va tenir lloc mentre es provava un nou projectil, anomenat 9M730 Burevestnik, que té capacitat per portar caps nuclears i es troba impulsat per un motor nuclear. El mateix president rus, Vladímir Putin, va anunciar l’existència d’aquesta revolucionària arma el març del 2018, durant el discurs sobre l’estat de la nació. Segons va deixar entendre, el míssil podria esquivar escuts antimíssils.