11/08/2012

'Sahelistan'

3 min
Un combatent del grup Ansar Eddine dimarts passat a Kidal, al nord de Mali.

Finalment, després d'un intent fallit a Gao diumenge passat en què la població ho va impedir, els islamistes del grup radical Mujao (Moviment per la Unitat de la Jihad a l'Àfrica de l'Oest) van aconseguir tallar la mà d'un lladre a la plaça pública, en aplicació de la xaria, la llei islàmica que proven d'imposar al nord de Mali.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va passar dimecres passat al poble d'Ansongo, al sud de Gao. Segons testimonis entrevistats telefònicament per l'agència AFP, la víctima era un lladre de motos i l'amputació es va fer a la plaça principal del poble, davant d'una desena de persones. Era la primera amputació pública que es feia des que els grups islamistes radicals l'Al-Qaida del Magrib (AQMI), els tuaregs d'Ansar Eddine i el citat Mujao controlen la regió després d'haver-ne declarat la independència de la República de Mali i d'haver-se imposat sobre el moviment laic tuareg, l'MNLA. Aquest últim grup va aprofitar que es desmuntava la Líbia de Gaddafi per aconseguir un gran arsenal d'armes i van lluitar al nord de Mali fins a aconseguir proclamar-ne la independència a l'abril. Els islamistes, però, els han apartat del poder i avui la regió s'ha convertit en un territori on la guerra santa domina sobre la voluntat independentista i la definició d'estat s'escapa de qualsevol idea política moderna. Sahelistan , com l'ha anomenat un diplomàtic francès fent referència a l'Afganistan.

El corresponsal de l'agència AFP, Serge Daniel, un home que malgrat haver afrancesat el seu nom professional és africà -més negre que el carbó-, ha estat fins ara l'únic periodista d'un mitjà occidental que ha aconseguit entrar al nord de Mali i visitar-ne les principals ciutats, com Gao i Tombouctou. Segons ha explicat Daniel, Tombouctou està controlada per AQMI, Kidal per Ansar Eddine i Gao pel Mujao, malgrat que tots aquests grups es coordinen i col·laboren.

També hi ha una forta presència a la regió de jihadistes internacionals, vinguts de països com Nigèria -amb nombrosos militants del grup terrorista Boko Haram-, Somàlia, la Costa d'Ivori, Gàmbia, el Senegal, Benín, Guinea i Algèria. Un dels principals emirs d'Al-Qaida, Mokhtar Belmokhtar, viu actualment a Gao i va dirigir personalment la batalla contra els tuaregs de l'MNLA, que van ser expulsats.

També a Gao, Daniel es va trobar fa unes setmanes amb els homes del Mujao que van dirigir el segrest dels espanyols i la italiana als camps del Polisario i es van ocupar de cobrar-ne el rescat. Segons els dos dirigents, Abdoul Hakim i Walid Abu Sahroui, el seu grup compta amb militants sortits de les files del Polisario, cosa que els permet accedir amb facilitat a tota la regió. Això confirma la barreja que hi ha en aquest territori entre la guerra santa i les estructures delictives dedicades a tota mena de tràfics, i la col·laboració també d'antics polisarios en aquestes xarxes.

Polítics i militars inoperants

I mentre el nord de Mali continua en aquesta mena de no man's land on els islamistes proven d'imposar la seva llei i expandir el moviment, la situació política a Bamako segueix col·lapsada, amb una classe política i uns militars inoperants, que no saben com reconduir la situació ni com sortir de l'embolic provocat pel cop d'estat militar i una transició cap a la democràcia plena de baralles internes i xocs d'interessos.

Els països occidentals, amb França al capdavant, proposen una intervenció militar, però volen que ho facin soldats africans. Si hi ha una iniciativa africana, diuen, hi donaran suport. Però ells no prendran la iniciativa. Són els africans, ha dit Hollande, els que han de dir quan i com.

stats