Salvini amenaça l''Open Arms': "Que Espanya els faci tornar o ho farem nosaltres"

El ministre de l'Interior italià rebutja la presència de l'ONG badalonina al Mediterrani central

Fa gairebé una setmana, el director de l'ONG Proactiva Open Arms, Oscar Camps, ho  anunciava a través del seu compte de Twitter. "Llevem àncores i marxem. Abans presos que còmplices", escrivia Camps per confirmar que, malgrat la prohibició del govern italià i la complicitat de la resta de països europeus, l'organització badalonina tornava al Mediterrani amb l'objectiu de salvar les vides d'aquelles persones que intenten travessar el mar per arribar a Europa. 

El ministre de l'Interior i vicepresident italià, el xenòfob Matteo Salvini, ràpidament va entendre aquesta maniobra de l'ONG com un desafiament a les seves lleis. Aquest dimarts, el líder italià –impulsor d'una campanya que busca criminalitzar la feina d'aquestes organitzacions humanitàries– ha parlat clar, com sempre sol fer. "Que Espanya els faci tornar o, si no ho fan, ho farem nosaltres", ha amenaçat Salvini en referència a la presència del vaixell de l'ONG en aigües del Mediterrani Central.

L''Open Arms' auxilia una pastera en la seva tornada al Mediterrani

L'encreuament de declaracions no ha acabat aquí. Aquesta setmana, des de Proactiva Open Arms van expressar que "les convencions internacionals han nascut per frenar les lleis racistes i feixistes". L'organització es referia a l'últim decret sobre seguretat promogut per Salvini, que prohibeix l'entrada en aigües territorials italianes de vaixells que han salvat migrants de morir ofegats al Mediterrani. "¿Com s'atreveixen aquests 'senyors'?", va respondre el ministre de l'Interior italià arran del missatge d'Open Arms.

Precisament és aquesta llei la que ha provocat l'empresonament de la capitana del vaixell de l'ONG alemanya Sea Watch, Carola Rackete, després que decidís desobeir les directrius italianes i arribar a poques milles de l'illa italiana de Lampedusa perquè la situació dels migrants rescatats era "extremadament crítica". 

La capitana que no tem Matteo Salvini

Anteriorment, Salvini ja havia avançat  les conseqüències que portaria desobeir la seva nova llei per blindar l'entrada en aigües italianes. L'advertència anava destinada especialment a la nau de l'Open Arms i al vaixell 'Alan Kurdi', de l'ONG alemanya Sea-Eye, que també és en zona de rescat al Mediterrani central. "ONGs avisades, ONGs mig salvades. Multes, decomís de l'embarcació, prohibició d'ingrés en aigües territorials i, en cas de desobediència, arrest", va enumerar Salvini. 

Però sembla que les intencions de  Proactiva Open Arms són clares. Fa uns dies, i en una entrevista a l'agència de notícies Efe, el seu fundador, Oscar Camps, es mostrava així de ferm: "De la presó se'n surt, del fons del mar, no".

Més continguts de