Internacional 31/07/2019

Salvini autoritza el desembarcament de la nau de la Guàrdia Costanera amb 116 migrants

La decisió arriba després del compromís de diversos països de la UE d'acollir aquestes persones

Ara
2 min
El vicepresident i ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ahir a Roma, durant la participació en un debat polític.

BarcelonaEl vicepresident i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, ha anunciat aquest dimecres que, finalment, permetrà l'atracament a un dels seus ports –concretament al d'Augusta, a Sícilia– de les 116 persones migrades que, des de fa una setmana, estan a bord d'una embarcació de la Guàrdia Costanera italiana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com en altres ocasions, el mandatari italià s'ha fet pregar. Tan bon punt va ser informat que la seva pròpia guàrdia costanera esperava port on desembarcar aquestes persones, va posar la condició de sempre: "No autoritzarem el desembarcament fins que se signi la distribució arreu d'Europa dels migrants", va deixar clar el líder del partit xenòfob la Lliga, que des que ha arribat al govern ha impulsat una creixent política antiimmigratòria.

El seu anunci d'aquest dimecres, doncs, arriba després d'haver acordat amb els països de la UE la distribució dels nàufrags. Segons ha detallat Salvini en les seves ja clàssiques videoconferències per Facebook, els migrants seran traslladats a Alemanya, França, Irlanda, Luxemburg i Portugal. Un altre grup d'aquestes persones seran acollits per l'Església catòlica italiana.

La nau italiana va recollir la setmana passada 135 persones que, amb destí a Europa, havien sortit des de Líbia el 25 de juliol a bord de dos precàries pasteres. Quan la Guàrdia Costanera va arribar a poques milles de la costa italiana amb la intenció de traslladar a sòl italià els nàufrags, l'executiu, com en les últimes ocasions, va denegar el desembarcament.

Durant tot aquest temps, l'embarcació ha hagut d'esperar enmig del mar mentre veia com les condicions a bord empitjoraven. De fet, aquest dimecres, el fiscal de la localitat italiana de Siracusa, Fabio Scavone, ha explicat que la situació al vaixell era molt delicada. Ha revelat que es van registrar 29 persones amb diverses malalties, entre les quals la sarna i un presumpte cas de tuberculosi. També ha detallat que a bord només hi havia un bany per als 116 rescatats.

L'enèsim episodi

El cas, doncs, ha passat a formar part d'una llarga llista d'episodis similars. El primer cop que Salvini va denegar port a un vaixell amb migrants rescatats va ser a principis de juny del 2018, quan el mandatari va tancar amb pany i forrellat la costa italiana per impedir l'arribada de l''Aquarius', amb més de 600 nàufrags a bord i que va acabar atracant a València. Des de llavors aquesta situació s'ha repetit constantment i ha afectat, fins i tot, les naus de la seva pròpia Guàrdia Costanera.

Des que va arribar al poder a Itàlia, Salvini, que també ha impulsat una persecució contra les ONG que intenten salvar vides al Mediterrani, reitera més implicació de la Unió Europea i repeteix que el seu país "ha dit prou" a l'arribada dels "migrants clandestins", a qui també ha criminalitzat en diverses ocasions.

stats