Internacional 27/08/2019

Itàlia i Malta prohibeixen desembarcar els 100 migrants del vaixell humanitari 'Eleonore'

Almenys 40 persones desaparegudes en un nou naufragi d'una pastera a tocar de la costa de Líbia

Ara
2 min
El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, la setmana passada a Roma.

BarcelonaHo ha tornat a fer. Com ja s'esperava, el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, ha signat la prohibició d'entrada en aigües territorials del seu país al vaixell humanitari 'Eleonore', que aquest dilluns va rescatar 100 persones al Mediterrani i ara demana port segur per desembarcar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nau de l'ONG alemanya Mission Lifeline, doncs, és l'enèsima víctima de la política de ports tancats del govern italià, que ara compta amb una llei –impulsada per Salvini– que preveu multes de fins a un milió d'euros a les embarcacions privades que accedeixen al mar italià sense permís.

El ministeri de l'Interior del país transalpí ha anunciat aquest dimarts que Salvini ha signat "la prohibició d'entrada, trànsit i aturada en aigües territorials italianes per a la nau 'Eleonore', de bandera alemanya". L'ordre ja ha sigut transmesa als ministeris de Defensa, Infraestructura i Transports.

Per la seva banda, Malta també ha rebutjat que l''Eleonore' atraqui a la seva costa, i fins i tot s’ha negat a proporcionar-li menjar i aigua, segons ha informat Mission Lifeline. La nau de l'ONG alemanya va rescatar dilluns 100 migrants que anaven a bord d'un vaixell precari que s'estava enfonsant a poques milles de la costa líbia. El seu destí era Europa.

L'organització va explicar que la Guàrdia Costanera de Líbia "va amenaçar" la tripulació del vaixell alemany i va situar-se a poc més de 50 metres, fet que va desencadenar el nerviosisme i el pànic entre els nàufrags, que pensaven que serien retornats a Líbia, un país en què s'abusa sistemàticament dels migrants que busquen arribar a territori europeu.

Els naufragis no s'aturen

Mentrestant, aquest dimecres s'ha confirmat la mort de 40 persones més després d'un naufragi d'una pastera a tocar de la costa líbia.

Ja ho van advertir dimarts l'ACNUR i la plataforma Alarm Phone, un servei telefònic posat a disposició dels migrants que intenten creuar per mar a Europa. "Un altre naufragi al Mediterrani? Ahir a la nit, cap a les 3.30 de la matinada, vam ser contactats per una pastera que era davant de les costes de Líbia, amb unes 100 persones a bord. Ens van dir que havien sortit de Homs [municipi de Líbia] tres hores abans i que estaven en perill. Cridaven i ploraven, i deien que alguns d'ells ja estaven morts", informava l'organització a través del seu compte de Twitter.

"Vam intentar obtenir la posició GPS, però els nàufrags van entrar en pànic i no ens la van poder enviar. El vaixell estava molt a prop de Líbia i, per tant, no vam poder evitar informar les autoritats de Líbia i d'Itàlia. Pensem que ningú va anar a ajudar-los", ha afegit en un segon tuit.

En un tercer missatge, Alarm Phone assegura que, després d'això, ja no van poder tornar a comunicar-se amb la pastera: "A les sis del matí un familiar ens va trucar preocupat per les persones a bord. Li fa por que hagin mort. No sabem què va passar amb aquest grup de migrants. Esperem que continuïn vius, però temem el pitjor".

Alarm Phone ha informat que les autoritats líbies han confirmat que han trobat les restes d'una embarcació i han detectat fins a 90 persones, però no han concretat si estaven vives o mortes.

stats