ITÀLIA

Salvini perd suport a les urnes per la crisi política

El líder ultradretà es mostra ara obert a reeditar el govern de coalició que va fer caure fa tot just una setmana

A Matteo Salvini li pot sortir el tret per la culata. El líder ultradretà i ministre de l’Interior en funcions va incentivar una crisi de govern a principis de mes a Itàlia amb l’objectiu de convocar eleccions anticipades al més aviat possible. Les enquestes estaven al seu favor: vaticinaven un augment espectacular del seu partit, la Lliga, fins al punt que podia convertir-se en la primera força política del país, i, de retruc, posaven en safata a Salvini la possibilitat de ser primer ministre. Tan sols tres setmanes després, un cop el primer ministre italià ha dimitit i la coalició de govern entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga s’ha trencat, les enquestes indiquen que el partit ultradretà perd suport electoral dia rere dia arran de la crisi política.

Segons un sondeig de l’Institut Demopolis publicat ahir, la Lliga obtindria ara el 33% dels vots, quatre punts menys que abans de la crisi. I Salvini s’ha mostrat obert ara a renegociar amb el Moviment 5 Estrelles un altre executiu, malgrat que fa pocs dies va dinamitar la coalició que ja formaven. Ahir va ser el torn del ministre d’Agricultura en funcions, Gian Marco Centinaio, considerat un dels dirigents de la Lliga més pròxims a Salvini. Centinaio va insistir que la Lliga “renova la seva disponibilitat per renegociar un programa” amb el Moviment 5 Estrelles. Però la formació de Luigi Di Maio manté el silenci i continua en converses amb el Partit Demòcrata per formar un possible govern.

De fet, les negociacions entre aquestes dues formacions són el que també ha dut la Lliga a voler reeditar un govern amb el Moviment 5 Estrelles, pel temor que finalment no hi hagi les eleccions tan desitjades per Salvini si el PD i l’M5E arriben a un acord. Amb tot, encara queden molts esculls perquè l’entesa entre el Moviment 5 Estrelles i el Partit Democràtic es faci realitat.

Les dues forces continuaven ahir encallades per decidir qui hauria de ser el primer ministre de l’hipotètic govern de coalició. El Moviment 5 Estrelles posa com a condició innegociable que Giuseppe Conte, que va dimitir del càrrec dimarts passat després que Salvini presentés una moció de censura contra ell, torni a liderar l’executiu. En canvi, el Partit Democràtic es decanta per escollir una altra persona per marcar distància amb l’anterior govern populista. És difícil saber quina de les dues formacions cedirà.

L’obstinació del Moviment 5 Estrelles per Conte s’ha intensificat des que divendres el fundador d’aquest partit, Beppe Grillo, va escriure al seu blog: “Tot allò que suposi intercanviar [Conte], com si formés part d’un munt de cartes de circ polític, seria desgràcia”.

Fins aleshores, l’única condició innegociable plantejada pel Moviment 5 Estrelles era que el Partit Democràtic acceptés reduir dràsticament el nombre de parlamentaris que formen les dues cambres italianes, i que sumen un total de 950 persones, amb la càrrega pressupostària que això suposa per a les arques de l’estat. El Partit Democràtic s’ha mostrat obert a acceptar aquest requisit, però si la retallada de parlamentaris s’aprova al llarg de la legislatura i no pas de manera immediata.

Avui el president de la República, Sergio Mattarella, comença una nova ronda de consultes, que s’acabarà demà. Per tant, el temps per a les negociacions s’acaba.