Internacional 24/08/2012

Samaràs alerta que Europa viurà un "malson" si el seu país surt de l'euro

Ara
1 min

BARCELONAEl primer ministre grec, Andonis Samaràs, alerta en una entrevista a l'edició d'avui divendres del diari Le Monde que una sortida del seu país de l'euro desencadenaria una agitació social que podria ser "molt contagiosa" a altres països europeus. "Combinat amb la inestabilitat al Pròxim Orient -diu Samaràs- això podria convertir-se en un malson geopolític que depassaria les fronteres gregues". Pel primer ministre, la reacció dels mercats financers, "que anticiparien la sortida d'altres països", provocaria un efecte dòmino.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Samaràs reconeix que no és fàcil trobar la manera de retallar els 11.700 milions d'euros que li exigeix ara la troica -la UE, el BCE i l'FMI-, que ha rescatat el país de la fallida. "No és fàcil de retallar el 5,5% del PIB en una economia que està en el cinquè any de recessió i que es contraurà el 2012 per segon any consecutiu un 7%". Però, tot i això, el primer ministre grec garanteix que faran els deures i "d'aquí dues o tres setmanes [el nou pla d'ajust] estarà acabat i es votarà al Parlament".

Ingressos extres

Antonis Samaràs, que va accedir al càrrec de primer ministre ara fa dos mesos, assegura a Le Monde que el seu govern es planteja vendre illots deshabitats per obtenir ingressos extres per a l'estat. "A condició que no hi hagi un problema de seguretat nacional -diu Samaràs-, alguns illots deshabitats poden donar uns rendiments. No es tracta de malvendre'ls, però sí de capitalitzar un terreny que no es fa servir per donar beneficis a un preu just".

"Si ho fem tot per quedar-nos a l'euro i al final els nostres socis ens abandonen, això serà dramàtic", conclou el primer ministre Andonis Samaràs.

stats