Internacional 06/04/2012

Sarajevo recorda els 11.541 morts a la guerra

11.541 cadires vermelles a l'avinguda principal de la ciutat simbolitzen el nombre de vides perdudes en el conflicte

Efe
2 min
L'avinguda principal de Sarajevo, coberta de cadires, una per a cada víctima a la guerra / EFE

SarajevoMilers de ciutadans de Sarajevo han rememorat aquest divendres en una sèrie d'actes culturals l'aniversari de l'inici de la guerra entre musulmans, serbis i croats (1992-1995), les seves devastacions i el setge d'aquesta capital, així com les 11.541 víctimes mortals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al centre de Sarajevo, al llarg d'uns 800 metres del carrer principal, s'han instal·lat 11.541 seients de color vermell, que simbolitzen el nombre de les vides perdudes, en 825 files, davant d'un escenari en què s'ofereixen concerts de música, balls i altres presentacions.

Titulada 'La línia vermella de Sarajevo', és una manifestació dedicada a les víctimes de la ciutat, entre les quals hi havia 643 nens, segons dades del Centre d'Investigacions i Documentació.

A la plaça principal, prop de l'escenari, s'han col·locat grans pantalles en què es llegeixen els noms d'aquestes víctimes.

L'alcalde de Sarajevo, Alija Behmen, ha declarat que el dia d'avui és una triple commemoració per a aquesta ciutat: és l'aniversari de la seva fundació, fa 550 anys, es compleixen 67 anys del seu alliberament del feixisme en la Segona Guerra Mundial i fa 20 anys de l'inici del conflicte que va portar a la descomposició de l'antiga federació iugoslava.

"S'estima que a Sarajevo van morir 18.000 persones, 1.600 de les quals eren nens, però fins ara tenim els noms d'11.541. Els noms de totes aquestes persones es presenten avui i corresponen al nombre de seients instal·lats al carrer (...)", ha subratllat Behmen.

La manifestació, ideada pel director de teatre Haris Pasovic, ha estat oberta amb versos del poeta polonès Herbert Zbigniew, del seu "Informe des de la ciutat assetjada", recitats per l'actriu bosniana Jasna Diklic.

"Sarajevo és una ciutat vital i forta, que té els seus constructors, els seus defensors, els seus arquitectes... És una ciutat invencible, que va derrotar tots els bàrbars que la van atacar", ha declarat el president de torn de la terna presidencial bosniana, el musulmà Bakir Izetbegovic.

La línia vermella de Sarajevo també ha causat debats i crítiques, perquè alguns consideren que la idea dels seients buits no és nova, sinó recollida d'una commemoració de les víctimes de l'atemptat terrorista de l'11 de setembre del 2001 a Nova York.

"L'objectiu del museu és ser, pel bé del públic mundial, el símbol i el monument a la força de la ment humana, dels seus èxits, i l'enginy per sobreviure, la creativitat que els ciutadans de Sarajevo van mostrar durant els quatre anys de terror a tots els nivells", ha declarat Suada Kapic, autora del projecte.

Per rememorar els esdeveniments bèl·lics, es van inaugurar, a més, diverses exposicions, entre les quals destaca la de Fehim Demir, reporter gràfic durant la guerra, titulada 'Imatges de la vida sota el setge'.

Amb motiu d'aquest aniversari s'han reunit a la capital bosniana reporters i periodistes de tot el món que van cobrir la guerra, una iniciativa de l'informador francès Remy Ourdan, amb el suport, entre d'altres, de l'Associació de Periodistes Bosniana, el Consell d'Europa i el govern irlandès.

Ivo Komsic, qui va ser durant la guerra membre de la Presidència de Bòsnia i Hercegovina, ha al·ludit en aquesta reunió a les fortes divisions internes que hi ha al país, i ha alertat que la situació política actual s'assembla a la que havia al començament de la guerra, si bé ha reconegut que ningú recorre en aquests moments a mitjans militars.

stats