França
Internacional 29/01/2012

Sarkozy apujarà l'IVA i crearà la taxa Tobin si guanya les eleccions

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha comparegut aquest diumenge a la nit en una entrevista retransmesa per les televisions franceses on, amb els sondejos en contra, ha admès que està preparat per una derrota a les presidencials d'aquesta primavera

Ara
2 min

BarcelonaEl president de França, Nicolas Sarkozy, apujarà l'IVA i implantarà la taxa Tobin –sobre les transaccions financeres internacionals– si guanya les eleccions presidencials d'aquí a tres mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'augment de l'IVA, d'1,6 punts sobre el tipus més alt, que passarà a ser del 21,2, entrarà en vigor a l'octubre i té com a objectiu recaptar més diners per destinar-los "a lluitar contra la deslocalització i mantenir els llocs de treball a França", segons ha explicat Sarkozy.

Pel que fa a la taxa Tobin, s'implantarà a partir de l'agost i gravarà les transaccions financeres internacionals. "És normal que les transaccions financeres participin de la reducció del dèficit després que els mercats ens han portat a la crisi", ha conclòs Sarkozy, que tira endavant aquesta mesura tot sol, sense que s'implanti –de moment– a cap altre país europeu.

El president francès ha assegurat que està preparat per la derrota si els francesos li giren l'esquena –els sondejos no li són favorables–, i ha desvelat que ja l'any 2007 va preparar dos discursos, un per si guanyava i un per si perdia. Sarkozy ha assegurat que no es declararà candidat a la reelecció com a mínim fins al 16 de març, que és la data límit per fer-ho. "Ara sóc cap d'estat i França no es pot permetre tenir un candidat en lloc d'un president", ha dit Sarkozy.

Sarkozy ha dit als francesos que la crisi financera s'està acabant. "Avui podem dir que ja hi ha les bases posades per l'estabilització de la crisi financera a Europa", ha assegurat Sarkozy, que ha dit que ja estan donant resultats les mesures preses a França i al conjunt de la UE per capgirar la situació.

El president francès ha avançat que el 2011 es tancarà amb un dèficit públic del 5,4 per cent a França, per sota de les previsions.

Sarkozy ha desgranat un seguit de mesures destinades a reactivar l'economia, entre les quals, l'augment del sòl edificable als municipis per fomentar la creació d'habitatge assequible, crear un banc per a la inversió en l'economia productiva i estimular les empreses a contractar joves. I ha anunciat també que les administracions locals estaran sotmeses a l'obligació de mantenir a ratlla el dèficit públic.

El president francès ha avançat que el 2011 es tancarà amb un dèficit públic del 5,4 per cent a França, per sota de les previsions.

stats