Estats Units
Internacional 17/10/2013

Obama signa la llei que evita la suspensió de pagaments després de l'acord al Congrés

El pacte d'última hora entre demòcrates i republicans eleva el sostre d'endeutament fins al 7 de febrer als EUA

Agències
3 min
El president dels EUA, Barack Obama, abans de signar la llei / EFE

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha signat oficialment la llei que permet reobrir l'administració federal i elevar el sostre del deute públic. D'aquesta manera, es posa fi a la crisi fiscal que ha viscut el país, a poques hores de la fallida. La signatura arriba després de l'acord assumit aquesta matinada pel Congrés nord-americà per àmplia majoria, tan al Senat com a la Cambra de Representants, després de dies d'intenses negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb la firma, entra en vigor la llei i es garanteixen els fons per reobrir l'administració fins al pròxim 15 de gener i s'eleva el sostre d'endeutament fins al 7 de febrer, evitant així la temuda suspensió de pagaments dels Estats Units.

La Casa Blanca ha anunciat que Obama compareixerà aquest dijous davant la premsa per fer unes declaracions sobre l'acord i els desafiament del govern nord-americà després d'aquestes dues setmanes de bloqueig legislatiu.

L'augment del límit de l'endeutament del país -actualment en els 16,7 bilions de dòlars- fins a mitjans de febrer dóna temps als legisladors de les dues cambres per negociar un gran pla per reduir el dèficit a llarg termini. "Aquest compromís dóna a la nostra economia l'estabilitat que necessita de manera desesperada", va assegurar aquest dimecres a la nit el líder de la majoria demòcrata al Senat, Harry Reid, que va admetre les dificultats d'aconseguir un consens. "Ara no és hora de buscar culpables; és l'hora de la reconciliació", va concloure.

Unes tres hores després de les paraules de Reid, el líder de la Cambra de Representants, John Boehner, va assegurar que no bloquejaria una votació de la proposta bipartidista del Senat. "Hem lliurat una bona batalla, però no l'hem guanyada", va dir després d'una reunió amb el seu grup. La proposta ha obtingut 81 vots a favor i 18 en contra al Senat i 285 vots a favor i 144 en contra a la Cambra de Representants, amb l'oposició dels membres del Tea Party, l'ala ultraconservadora dels republicans.

Oblidar les lliçons del passat

El senador d'Arizona, el republicà John McCain, va lamentar als periodistes als passadissos del Capitoli que el seu partit "no hagués après la lliçó del 1995". Aquell any, sota la presidència del demòcrata Bill Clinton, els republicans liderats per Newt Gingrich van forçar també un tancament del govern, però, finalment, van capitular davant el malestar de la ciutadania. "Ara ens cal unir-nos un altre cop", va dir McCain, que creu que els seus companys de partit han de treballar per denunciar i millorar les deficiències de la reforma sanitària, reformar el sistema impositiu del país i negociar un pla per reduir per llei el dèficit públic.

L'optimisme per un acord va aflorar a primera hora del matí, quan els senadors van decidir reprendre les negociacions. El dia abans Boehner va fer un intent desesperat per aprovar una proposta republicana amb algunes restriccions a la reforma sanitària. Al final, però, la va retirar, ja que no va aconseguir el suport dels seus companys de partit, afins al moviment Tea Party.

"La classe dirigent de Washington ha tornat a optar per no escoltar el poble nord-americà", va afirmar el senador republicà de Texas, Ted Cruz, un dels abanderats del moviment, que s'ha proposat revocar la reforma sanitària, el principal èxit que s'ha apuntat el president Obama. Cruz va assegurar que no utilitzaria la tècnica d'obstrucció legislativa, coneguda com a filibusterisme, per aturar l'acord, però va lamentar-ne els termes. Aquesta decisió de Cruz es va entendre com una retirada del sector més dretà del Partit Republicà, que es va confirmar quan el seu líder, John Boehner, va anunciar que permetria el vot a la proposta del Senat a la cambra baixa.

Les senadores dels dos partits, clau del pacte

Dos homes, el senador demòcrata Harry Reid i el republicà Mitch McConnell, van anunciar ahir l'acord per reobrir l'administració i evitar una fallida del país. Però els líders de les dues formacions van haver de reconèixer que el crèdit de l'èxit de les negociacions radica en un grup de dones senadores dels dos partits. "He d'admetre que el lideratge [de la negociació] l'han portat sobretot les dones del Senat", va confessar el senador d'Arizona, John McCain. Tot seguit va aclarir que no pensava fer cap més comentari sobre el tema. Les tres senadores republicanes -Susan Collins, Lisa Murkowski, Kelly Ayotte- van negociar amb tres senadores demòcrates -Barbara Mikulski, Patty Murray i Heidi Heitkamp- els aspectes principals del pacte.

stats