FRANÇA

Setze infants, en vigilància mèdica pel foc a Notre-Dame

Presenten alts nivells de plom a la sang

Fins a 16 infants estan en vigilància mèdica a París perquè tenen plom a la sang arran de l’incendi que va devastar la catedral de Notre-Dame el 15 d’abril, fa gairebé quatre mesos. De moment ja s’ha confirmat que dos nens estan intoxicats, i s’han fet proves a 166 criatures per detectar la presència d’aquest metall tòxic al seu cos. Des de fa setmanes, els veïns que viuen o treballen relativament a prop de l’Île de la Cité, l’illa al mig del Sena on hi ha la catedral, estan preocupats pels alts nivells de plom que s’han registrat als voltants del temple arran de l’incendi. De fet, dijous va començar una operació per desinfectar algunes escoles d’aquesta zona de la capital.

Les flames van cremar unes 400 tones de plom que formaven part de l’estructura de la catedral, i en les últimes setmanes ha saltat l’alarma sobre la salut de dones embarassades i les criatures, dos dels segments de la població més vulnerables als efectes d’aquest tipus d’intoxicació. Al juny l’Agència Regional de Salut del l’Illa de França (ARS) ja va posar en vigilància mèdica deu infants perquè tenien alts nivells de plom a la sang. El juliol passat, sis nens més també van passar a estar sota supervisió mèdica. Concretament, presenten entre 25 i 48 micrograms de plom per litre de sang. Es considera que una persona està intoxicada si la presència del metall arriba a 50 micrograms per litre de sang. De moment hi ha dos infants en aquesta situació.

La intoxicació d’un d’aquests menors ja es va fer pública al juny. Segons l’agència de salut, però, les anàlisis d’aquest nen mostraven “múltiples causes d’exposició al plom, entre les quals algunes no tenen relació amb l’incendi de Notre-Dame”. Uns resultats que li venen com l’anell al dit a l’ARS, criticada per algunes organitzacions per falta de transparència i informació sobre els riscos relacionats amb la contaminació per plom. De fet, una associació mediambiental ha denunciat el cas davant la justícia francesa.

L’altre cas d’infant intoxicat va ser detectat per un metge de capçalera, que va ser qui en va informar l’ARS. Segons l’agència de salut, el nen no necessitarà “una teràpia especial, però requerirà un seguiment regular”. De fet, el Centre de Desintoxicació i Toxicovigilància de París està fent un seguiment individual i específic als setze infants en vigilància mèdica pels alts nivells de plom, a banda del metge de capçalera que té cadascun d’ells.

Al juliol l’Ajuntament de París va tancar dues escoles del districte 6 de la capital, a un quilòmetre de la zona on hi ha la catedral, i on durant l’estiu es feien activitats de lleure. Ara s’ha sabut que en un d’aquests col·legis hi anava el segon nen intoxicat. El consistori ha inspeccionat almenys 11 centres educatius més: tres presenten nivells superiors a 1.000 micrograms de plom per metre quadrat en exteriors i, per tant, també s’haurien de netejar abans que comenci el curs escolar el 2 de setembre.