Seül té indicis que Corea del Nord té a punt més míssils balístics

La Xina apunta ara a l'embargament de petroli a Pyongyang

Corea del Nord ha fet preparatius per llançar un altre míssil balístic intercontinental (ICBM) en qualsevol moment, segons ha afirmat aquest dilluns l'exèrcit sud-coreà tan sols un dia després que Pyongyang executés el seu sisè assaig nuclear.

Els serveis d'intel·ligència sud-coreans "han detectat continus indicis" que el país veí "podria efectuar" un nou assaig amb un ICBM, segons ha afirmat Chang Kyung-soo, un alt càrrec del ministeri sud-coreà de Defensa, en una compareixença parlamentària recollida per la agència Yonhap.

La prova de diumenge ha augmentat la tensió a tot el món i ha fet que el president nord-americà, Donald Trump, miri directament a la Xina, el gran aliat de Corea del Nord, que aposta clarament per una solució pacífica i dialogada però que en les últimes hores no ha exclòs fer un pas endavant per aïllar el règim de Kim Jong-un. En aquest sentit, un portaveu oficial ha afirmat que no descarta donar suport a l'ONU sobre un embargament total de petroli, una mesura també estudiada des de Washington i Tòquio.

Cronologia d'una cursa armamentística

El règim nord-coreà va fer a principis de juliol el seu primer llançament amb èxit d'un míssil balístic intercontinental, al qual va seguir un altre amb un projectil del mateix tipus a la fi del mateix mes. 
Diumenge, Pyongyang va anunciar que havia provat "amb total èxit" una bomba d'hidrogen instal·lada en un míssil intercontinental, un desenvolupament armamentístic que, de confirmar-se, suposaria un perillós avanç per part del règim que lidera Kim Jong-un.L'últim test nuclear ha sigut el més potent fins ara dut a terme pel país asiàtic, segons reflecteixen els mesuraments sismològiques de diversos organismes, encara que la majoria d'experts es mostren escèptics respecte del fet que Pyongyang hagi desenvolupat una bomba H i sigui capaç d'instal·lar-la en un ICBM plenament operatiu.

La condemna de BRICS

Els líders de les cinc potències emergents, BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica, reunits aquest dilluns en la seva novena cimera a la ciutat sud-oriental xinesa de Xiamen, han condemnat enèrgicament la prova nuclear de Corea del Nord.  "Expressem profunda preocupació per l'actual tensió i el prolongat conflicte nuclear a la península de Corea", destaca la declaració conjunta, que afegeix que el conflicte "només ha de ser resolt per mitjans pacífics i el diàleg directe de totes les parts implicades".

La declaració després de la trobada anual també condemna "tots els atacs terroristes al món, en qualsevol forma i manifestació", i ressalta la importància d'enfortir la cooperació internacional contra aquests crims.

En solitari, però, Rússia ha alertat dels riscos que els "passos maldestres" pel que fa a Corea del Nord podrien empitjorar la situació i ha afegit que els països "més forts i més intel·ligents haurien de mostrar restriccions".