23/04/2016

Firma històrica: 170 estats contra el canvi climàtic

3 min
El secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, va firmar l’acord contra el canvi climàtic amb la seva néta de dos anys, com a símbol d’una lluita pel futur del planeta.

Nova YorkNomés fa uns anys la simple idea de poder firmar un tractat internacional per limitar el canvi climàtic semblava totalment irrealitzable, fora de l’abast. Fracassos repetits avalaven aquesta tesi. Però l’ambient polític s’ha transformat tan radicalment que més de 170 països van firmar ahir l’Acord de París. Un rècord: mai tants països havien firmat un acord internacional en un sol dia. La resta, fins als 195 que es van comprometre a París, tenen un any per formalitzar la firma. Però els rècords també cauen per l’altre cantó, rècord de les temperatures globals, rècord del desgel i rècord de nivells de carboni a l’atmosfera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per tant, les celebracions i les firmes han d’anar acompanyades d’accions. La primera i més urgent, la ratificació de l’acord aconseguit al desembre a París i firmat ahir a Nova York. De moment, només 15 països l’han ratificat, entre els quals algunes illes estat, les previsibles primeres víctimes dels efectes del canvi climàtic. Però els actors decisius són els grans contaminadors mundials. Aquí l’impuls ve dels Estats Units i la Xina -tots dos sumen el 36% del total de les emissions mundials-, que pressionen per accelerar l’entrada en vigor de l’acord i avançar-la a aquest any o el que ve, quan l’objectiu fixat inicialment era el 2020. Intenten aprofitar l’atmosfera positiva que s’ha creat, el momentum, per convèncer els reticents que apliquin amb urgència el que han firmat. En aquesta línia van les declaracions d’ahir del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que va demanar que cada país anunciï el calendari de ratificació.

Compromisos dels EUA i la Xina

El secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, va urgir a “guanyar la guerra” del canvi climàtic, i va subratllar que aquest any porta camí de ser el més calent de la història des que hi ha registres. Kerry es va comprometre que els EUA se sumaran a l’acord abans d’acabar el 2016.

També la Xina es va comprometre a ratificar-lo abans del setembre, quan se celebrarà la reunió del G-20 a Hangzhou. El Canadà, responsable del 2% d’emissions, és un altre dels compromesos a accelerar-ne l’entrada en vigor. El carismàtic primer ministre, Justin Trudeau, va anunciar inversions milionàries en noves tecnologies i ajudes als països en vies de desenvolupament. “No han de ser castigats per un problema que ells no han creat”, va dir, desfermant un aplaudiment general.

Perquè l’acord entri en vigor l’han de ratificar 55 països -aquesta és la part fàcil- que sumin un 55% de les emissions. Aquí ja hi ha més dificultats, perquè grans contaminadors com la Unió Europea (9%) i l’Índia (6%) poden trigar a completar el procés. La UE va al ralentí perquè necessita l’acord intern de 28 estats amb interessos sovint discordants, com Polònia, que encara tira del carbó per aconseguir energia. Qui sí que s’hi ha compromès és el president francès, François Hollande, que ha garantit la ratificació abans de l’estiu.

A la cerimònia d’ahir també Hollywood hi va aportar la seva part. Ho va fer amb el discurs de l’últim guanyador de l’Oscar al millor actor i alhora missatger de la pau de l’ONU, Leonardo DiCaprio, que va reclamar que s’aturi “un tren de càrrega fora de control que porta al desastre imminent”. L’actor premiat per El renacido va demanar una segona oportunitat. “El planeta no se salvarà si no deixem els combustibles fòssils sota terra, que és on pertanyen”, va dir.

stats