Internacional 16/07/2017

Silya, l’única dona detinguda per les protestes del Rif

La jove porta 40 dies a la presó per presumptes delictes contra les forces de l'ordre i de l’estat

Sonia Moreno
2 min
Silya és el nom berber de Salima Ziani, de 24 anys i una de les veus dominants de les protestes

Alhucemas“Ni la presó ni els carcellers em debilitaran, perquè les nostres demandes són justes i legítimes. El pes del nostre país som les dones. Us estimo i tornarem aviat”. Aquest seria l’últim missatge que va enviar Silya des de la presó d’Oukacha, a Casablanca, on està tancada des del 5 de juny, acusada de diversos càrrecs en contra de les forces de l’ordre i de l’estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Silya és el nom berber que utilitza Salima Ziani, que al mes de setembre farà 24 anys. És una enamorada de la cultura amaziga que estudiava a la Universitat d’Oujda fins a l’octubre passat.

La tràgica mort del venedor de peix Mohcine Fikri va canviar el rumb de la seva vida. Va deixar els estudis per sortir al carrer i “lluitar pels drets dels rifenys”. I ara és a la presó “per demanar una universitat, un hospital, carreteres, infraestructures, etc. És una representació del que està passant al Rif”, assegura el seu pare.

Les protestes econòmiques i socials del Rif li van semblar “una oportunitat” per fer valer els seus drets. Perquè, com ella mateixa va explicar en una entrevista, ve d’una família humil que es gastava al mes entre 200 i 300 euros, el sou mínim al Marroc, per pagar els seus estudis, i només podia tornar a la seva casa familiar a Al-Hoceima durant les festes, “perquè són cinc hores d’autobús”.

Després de la detenció del líder del Moviment Popular del Rif, Nasser Zafzafi, no es va perdre ni una sola protesta a Al-Hoceima. A les manifestacions va ser la veu dominant. Amb l’altaveu a la mà no es va cansar de llançar consignes que corejava tothom. Fins que la van detenir una nit de diumenge, quan sortia en un taxi d’Al-Hoceima a Casablanca per acompanyar els pares d’uns companys de protesta ja detinguts. La van traslladar a la comissaria d’Al-Hoceima i no van avisar la seva família fins dotze hores més tard. Quan la seva germana va anar a preguntar per ella “la van tractar malament”, es queixa el seu pare.

Silya era la cara visible, al costat de la mestressa de casa Nawal Ben Aissa, de les dones rifenyes a les mobilitzacions d’Al-Hoceima. “Nosaltres com a dones hem sortit també per demostrar al Majzen -l’oligarquia pròxima a la Corona- que al Rif estem disposades a sacrificar-nos, i ens sacrificarem, homes i dones”, explicava en una entrevista tres dies abans de la seva detenció. I recordava: “La nostra lluita és una lluita de principis. Encara que detinguin els líders, seguirem lluitant”. No obstant això, s’ha convertit en l’única dona presonera del Rif.

A més d’estudiant, Silya és cantant i actriu. La seva veu va posar la nota musical als homenatges a Fikri, el venedor mort. I el 12 de juny, sortint de la seva vista al Tribunal de Casablanca, un dels seus advocats mostrava a periodistes i observadors un CD de la música de la jove rifenya, que se sentia al seu cotxe.

Els lletrats de Salima Ziani han demanat la llibertat condicional de l’activista per temes de salut. “Se sent angoixada, està baixa i ha tingut algun atac d’ansietat”, expliquen a l’ARA altres companys del Moviment Popular del Rif.

stats