Internacional 18/09/2013

Snowden, candidat a rebre el Premi Europeu dels Drets Humans

L'extècnic de la CIA ha sigut proposat pels Verds per "arriscar seva llibertat" i "treure a la llum els incompliments de les llibertats civils dels Estats Units i Europa"

Reuters
2 min
El pare d'Snowden no ha pogut contactar directament amb el seu fill. AFP

Brussel·lesEdward Snowden, extècnic de la CIA que va revelar els plans d'espionatge massiu dels Estats Units, ha sigut designat candidat per rebre el Premi Europeu dels Drets Humans. El guardó el van guanyar en el passat Nelson Mandela i la líder de l'oposició de Birmània Aung San Suu Kyi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci arriba després que aquest dilluns el diari alemany 'Spiegel' revelés que la CIA també tenia dades sobre transferències internacionals de diners, transferències bancàries i amb targetes de crèdit.

Diferents grups del Parlament Europeu, entre ells els socialdemòcrates, els liberals, els Verds i partits d'esquerra, han demanat la suspensió dels acords per compartir dades entre els Estats Units i la Unió Europea.

Snowden, que ara es troba a Rússia, on va demanar l'asil polític, és un dels set candidats al premi que atorga el Parlament Europeu, juntament amb Malala Yousafzi, la noia pakistanesa que va ser tirotejada pels talibans quan demanava una educació per a les dones, i Mikhail Khodorkovsky, un empresari rus crític amb Vladímir Putin i que ha sigut condemnat per frau, evasió fiscal i blanqueig de diners.

Proposat pels Verds europeus

L'extècnic de la CIA va ser proposat pel grup parlamentari dels Verds, que ho han justificat pel seu "enorme servei" als drets humans i als ciutadans europeus per donar a conèixer l'espionatge massiu dels Estats Units a través d'internet i la punxada de trucades.

"Edward Snowden ha arriscat la seva llibertat per protegir-nos i es mereix ser honrat per treure a la llum els incompliments de les llibertats civils per part dels Estats Units i dels serveis secrets europeus", ha dit Rebecca Harms, líder dels Verds a la cambra europea.

El Parlament Europeu escollirà el proper 30 de setembre els tres finalistes que optaran al premi. El guanyador serà escollit pels líders parlamentaris el proper 10 d'octubre.

stats