Estats Units
Internacional 16/05/2011

Dominique Strauss-Kahn pot demanar immunitat diplomàtica?

Les normes de l'FMI limiten la protecció a les activitats oficials. Hi ha jurisprudència que l'aplica en virtut de la convenció de Viena

Reuters
2 min

WashingtonÉs poc probable que el director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, pugui refugiar-se en la immunitat diplomàtica davant els càrrecs d'abús sexual als EUA. Els funcionaris de l'FMI es beneficien de l'anomenada "immunitat dels fets" que es limita a les activitats lligades amb la seva feina a la institució. L'article IX del Conveni Consultiu del Fons estableix que el personal "gaudirà d'immunitat de jurisdicció respecte als actes de caràcter oficial que realitzin". El text estableix, però, que la institució pot optar fins i tot en aquests casos a renunciar a la immunitat."Sortir del lavabo totalment despullat i atacar una assistenta probablement no compleix amb aquest requisit", ironitza a l'agència Reuters Kurt Gaubatz Taylor, expert en dret internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pròpia legislació federal dels EUA tampoc juga a favor seu. La llei d'immunitat de les organitzacions internacionals s'aplica en un àmbit limitat semblant al de la mateixa normativa de l'FMI. El portaveu del departament de Policia de Nova York, Paul Browne, va assegurar diumenge que Strauss-Kahn no gaudeix d'immunitat diplomàtica, sense donar més arguments. Una portaveu del consolat francès a Nova York deixava ahir l'assumpte en mans de l'FMI.

Tot i aquestes limitacions, Strauss-Kahn podria intentar fer ús de la seva condició de quasi-diplomàtic. Un dels seus advocats és William Taylor, que ha representat clients com l'excap de personal de la Casa Blanca, Mark McLarty, en accions civil si penals, i que també va assessorar el director de l'FMI el 2008 en l'escàndol per la seva presumpta relació amb una subordinada de l'organisme. La defensa de Strauss-Kahn podria basar-se en les Convencions de Viena sobre relacions diplomàtiques, ratificades pels EUA, que donen una àmplia immunitat judicial (penal, civil i administrativa) a diplomàtics destinats a l'estranger.

Hi ha jurisprudència recent que beneficiaria Strauss-Kahn, com la negativa dels tribunals federals a acceptar les demandes de tres treballadors domèstics contractats per diplomàtics, que els acusaven de tractament vexatori i abusos físics i verbals.

stats