Internacional 30/01/2011

El Sudan del Sud vota 'sí' a la independència en un 99%

Avui s'han donat a conèixer els resultats en què una gran majoria dóna el seu vist i plau a la separació

Agències
2 min
Una dona oneja una bandera del Sudan del Sud abans del referèndum per la independència

Juba (Sudan del Sud)Els ciutadans del Sudan del Sud han votat de forma massiva per la independència. Els resultats preliminars oficials mostren que un 99,57% dels sudanesos del sud que viuen a la regió han votat sí a la separació. Quan s'inclouen també els votants del sud que viuen al nord del Sudan, el percentatge és del 98.83%, segons ha anunciat aquest diumenge a la seva pàgina web la Comissió Electoral pel Referèndum. Els resultats definitius es coneixeran a principis del mes de febrer. La consulta per la independència era un dels compromisos de pau firmats entre el nord i el sud del Sudan l'any 2005 després d'una guerra que va causar prop de dos milions de morts i quatre milions de desplaçats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La meitat de les regions del Sudan del Sud han registrat un vot favorable a la independència del 99,9%. La resta, han oscil·lat entre el 95 i el 99% El resultat més baix a favor de la independència ha estat el 95,5% de vots pel 'sí' registrat a la regió de Bahr al-Ghazal, que fa frontera amb el nord del Sudan.

El Nord i el Sud del Sudan han patit dècades de guerra i conflictes, sobretot motivats per raons ètniques i religioses. La majoria dels ciutadans del Nord són musulmans, mentre que al sud abunden els cristians o els seguidors de religions tradicionals africanes. A la zona del Sud, a més, els sudanesos han patit el greu conflicte del Darfur, un conflicte ètnic que ha provocat la mort de milers de persones i n'ha forçat a milers més a convertir-se en refugiats.

El Sudan, igual que la majoria dels països africans, es va crear després del procés de colonització liderat per les forces europees. Ja abans de la independència, el 1946, els britànics van unir la gestió de les dues regions, el Nord i el Sud, i a partir del 1956, amb la retirada del poder del Regne Unit, els conflictes van continuar. Des dels primers dies de la independència dels britànics, l'estat ha patit conflictes i tensions entre els diversos ciutadans, de procedències i tradicions diverses.

El Sud considera que ha estat sotmès al poder i influència del Nord, i totes dues regions s'han enfrontat en conflictes que s'han cobrat milions de vides des de mitjans del segle XX. El president de Sudan ha estat acusat de crims contra la humanitat precisament per la seva actuació violenta al Darfur, al Sud, tot i que encara no ha pogut ser jutjat pel Tribunal Penal Internacional.

La creació del nou estat del Sudan del Sud, que esdevindrà el 54è a l'Àfrica, es farà efectiva el 9 de juliol del 2011, exactament sis anys després dels acords de pau que han permès la celebració del referèndum.

stats