Suïssa
Internacional 15/03/2012

Supervivents de l'accident de Suïssa asseguren que el conductor canviava un DVD en el moment del xoc

Les fonts policials no confirmen la versió, mentre que la companyia d'autocars implicada la desmenteix. Bèlgica celebrarà un dia de dol nacional divendres

Agències
2 min
Nens de l'escola de Stekske deixen flors al costat de l'edifici en record dels seus companys morts en l'accident / REUTERS

Brussel·lesEl conductor de l'autocar que va patir ahir un accident al sud de Suïssa es disposava a canviar un DVD del reproductor del vehicle just abans d'estavellar-se contra la paret d'un túnel, segons el relat dels supervivents. Una investigació conjunta del diari suís 'Aargauer Zeitung' i el belga 'Het Laatste Niews' apunta a aquest desviament de l'atenció del conductor com una causa possible de l'accident. Segons els dos mitjans, un acompanyant del grup, que tornava a Bèlgica després d'una estada als Alps, va portar el DVD al conductor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta versió és la mateixa que han relatat nens supervivents de la tragèdia als seus pares i al personal dels hospitals on encara molts d'ells resten ingressats per les ferides.

El portaveu de la policia del cantó de Valais (Suïssa) ha declarat que desconeix aquesta descripció de la reconstrucció dels fets i que, en aquests moments, li sembla "pura especulació". Segons aquesta mateixa font, el moment en què el conductor hauria introduït el DVD al reproductor no ha sigut captat per les càmeres de vigilància del túnel.

D'altra banda, els directius de la companyia de l'autocar, Toptours, han descartat que els nens poguessin veure el conductor introduint un DVD, ja que els seients dels viatgers d'aquest model d'autocar es troben més elevats que la cabina del xofer. A més, afirmen que a la cabina hi havia dos conductors i que seria estrany que el que en aquell moment conduïa s'hagués encarregat d'introduir el DVD al reproductor.

Les altres causes que de moment han sigut descartades són l'embriaguesa –no s'ha trobat alcohol en la sang del conductor– i la fatiga –els dos xòfers havien descansat durant la nit abans de marxar cap a Bèlgica.

Dia de dol a Bèlgica

Bèlgica estarà de dol nacional aquest divendres en honor a les víctimes de l'accident. El consell de ministres de Bèlgica ha anul·lat una reunió programada per divendres per commemorar la tragèdia amb un minut de silenci a tot el país a les 10 del matí. Les banderes onejaran a mitja asta fins dissabte.

Els cossos dels passatgers morts en la tragèdia van ser traslladats a la ciutat suïssa de Sion, a prop del lloc de l'accident, per ser identificats. "El procés d'identificació per part de les famílies és, com es pot imaginar, un moment de dolor intens que pot durar molt de temps", ha dit el primer ministre belga, Elio Di Rupo. Les autoritats suïsses han explicat que la identificació d'alguns cossos seria difícil i que es necessitarien proves d'ADN.

Sis dels nens que van sobreviure amb ferides lleus han tornat aquest dijous a casa, mentre que tres dels quatre ferits de gravetat encara es troben en estat crític.

stats