Internacional 16/12/2016

Suïssa vol prioritzar la mà d'obra del país per cobrir llocs de treball

Fa dos anys van votar en un referèndum a favor de restringir l'entrada d'immigrants al mercat laboral

Agències
2 min
Diputats del partit ultradretà SVP sostenen pancartes amb eslògans contra la immigració per protestar contra la votació per no imposar quotes als treballadors estrangers.

BarcelonaLes converses entre la Unió Europea i Suïssa sobre la lliure circulació de treballadors han començat amb bon peu. El Parlament suís ha decidit no aplicar quotes als immigrants per restringir la seva entrada al mercat laboral del país. D'aquesta manera, les relacions bilaterals no entren en crisi, cosa que volia evitar el parlament suís.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La UE es mostra satisfeta amb la nova llei d'immigració, fruit del referèndum votat per poble suís l'any 2014. Amb la lliure circulació de persones, també se n'aprofitarà l'ultim membre en entrar a la Unió Europea, Croàcia.

Per altra banda, la llei sí que inclou la preferència dels suïssos per davant dels estrangers en una vacant de feina. L'esborrany presentat a Brussel·les és insuficient per al partit majoritari del parlament, l'ultradretà SVP, que veu la proposta com un desafiament a la voluntat de la gent que va votar en la consulta i a la sobirania del país. Després de la votació, els seus diputats van mostrar el seu descontent mostrant pancartes on es llegien eslògans com "la immigració en massa continua" o "l'incompliment de la constitució".

La nova mesura donaria avantatge als suïssos davant d'italians, alemanys o francesos que viuen en les proximitats per optar a llocs de treballs amb alts salaris.

Futura votació

Els votants suïssos esperen una segona ronda de votació per decidir si s'imposen restriccions als immigrants o volen seguir mantenint llaços amb la UE. Els analistes esperen que s'imposin les relacions amb la Unió, tot i que argumenten que els últims episodis, com la crisi migratoria o la divisió entre els aliats europeus, poden donar un gir en la votació.

Una pèrdua de les relacions que manté el país amb els aliats europeus podria reduir la producció en un 7% del PIB al 2035, mentre els líders empresarials critiquen l'impacte a l'hora de buscar personal qualificat.

Amb el Brexit a l'horitzó

Suïssa compta amb prop d'1,4 milions d'habitants de la UE i uns 300.000 extracomunitaris. La lliure circulació dels europeus i la no imposició de traves als seus aliats en matèria laboral és una prioritat per Europa de cara a una futura negociació amb el Regne Unit, que mira de reüll les negociacions entre les dues administracions.

stats