Internacional 02/12/2011

Suu Kyi i Clinton col·laboraran amb el Govern birmà per impulsar reformes democràtiques

La líder opositora agraeix als EUA que hagin desbloquejat l'accés del país als recursos del Fons Monetari Internacional. La cap de la diplomàcia nord-americana també s'ha entrevistat amb el govern

Efe
2 min
Hillary Clinton es fotografia amb la líder pacifista Suu Kyi al porxo de casas seva / EFE

RangunLa secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, i la líder opositora birmana, Aung San Suu Kyi, han acordat aquesta matinada donar suport al Govern del país asiàtic per impulsar la reforma que ha fet aflorar una primavera política a Birmània després de més de mig segle de règim militar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Clinton i Suu Kyi s'han retrobat per mantenir converses sobre els plans de l'activista, que té previst presentar-se com a candidata a un dels 46 escons vacants del Parlament en els comicis que se celebraran el pròxim any, i examinar juntes les vies per les quals es poden impulsar els canvis polítics al país.

"Confio molt que si treballem juntes no hi haurà marxa enrere en el camí cap a la democràcia", ha dit la Nobel de la pau birmana als periodistes després de la reunió, que ha durat una hora i mitja. Suu Kyi considera que no estan "encara en el camí", però espera "estar-hi com més aviat millor amb l'ajuda dels amics", referint-se als EUA.

Suu Kyi agraeix el desbloqueig dels EUA en els organismes internacionals

La líder de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), formació que va guanyar per àmplia majoria els comicis de 1990 i els resultats mai van ser acceptats per l'anterior règim, ha agraït als Estats Units la seva decisió de desbloquejar l'assistència a Birmània del Fons Monetari Internacional (FMI), Banc Mundial (BM) i d'altres institucions financeres internacionals.

Llibertat per als presos polítics

Suu Kyi, que ha passat 15 dels últims 21 anys sota arrest domiciliari, també ha instat el Govern a posar en llibertat els presos polítics que continuen a la presó. Fins ara, Thein Sein, un exgeneral que ha exercit el càrrec de primer ministre amb la junta militar, ha excarcerat uns 300 presos polítics, però prop de 1.800 continuen a la presó, segons l'oposició.

Clinton s'entrevista amb tothom

"És un gran honor per a mi no només ser aquí, sinó també conèixer-los a tots", ha dit Clinton aquest divendres sota el porxo de l'entrada de casa de Suu Kyi. Allí, també ha estat rebuda per Kim Win i la seva filla Ma Win, les dues dones que han compartit la captivitat amb l'activista i han tingut cura de la líder política.

L'objectiu del viatge de la secretària d'estat és encoratjar el procés de reformes emprès per Thein Sein. El líder militar que regeix el país ha qualificat d'"històrica" la visita de Clinton i ha subratllat que "obre un nou capítol en les relacions" amb els Estats Units.

stats