Syriza: "És poc realista que Grècia pagui tot el deute"

Un portaveu econòmic de la coalició apunta a la necessitat de renegociar

El principal portaveu d'economia de Syriza, Euclid Tsakalotos, ha dit avui a la BBC que "és poc realista" esperar que Grècia pugui pagar la totalitat del seu deute i ha assenyalat que els creditors de la Unió Europea (UE) han d'estar disposats a negociar.

"Ningú creu que el deute de Grècia sigui sostenible", ha declarat el representant de Syriza, que ha arribat a un acord amb el partit de dreta nacionalista Grecs Independents. El nou primer ministre, Alexis Tsipras, preveu anunciar avui el nom del seu gabinet, en un calendari que crema etapes ràpidament.

Una de les seves prioritats serà renegociar amb els prestadors de la UE, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), una reestructuració del deute de l'estat grec, que puja a uns 240.000 milions d'euros.

"No he conegut cap economista que honestament et digui que Grècia pagarà tot aquest deute. No és possible", ha afirmat Tsakalotos en una entrevista amb la cadena pública britànica.

El professor d'Economia ha subratllat que els líders europeus es mostren disposats a treballar amb Syriza.

"Serà una Europa molt peculiar i perillosa amb forces polítiques centrífugues molt forts si [els líders] indiquen que, després d'un vot democràtic, no estan interessats a conversar amb un nou govern", ha advertit.

"Serà el senyal definitiu que aquesta Europa no pot incorporar el canvi democràtic ni el canvi social", ha afegit.