Internacional 10/07/2012

Condemna al senyor de la guerra del Congo pel reclutament de nens soldat

La Cort Penal Internacional, amb seu a l'Haia, ha condemnat a 14 anys de presó Thomas Lubanga per haver segrestat nens i nenes menors de quinze anys per obligar-los a lluitar en la guerra que hi va haver a la República Democràtica del Congo entre el 1999 i el 2003

Reuters
1 min
Thomas Lubanga

L'HaiaLa decisió del tribunal ha estat unànime. Thomas Lubanga, senyor de la guerra de la República Democràtica del Congo, ha estat condemnat a 14 anys de presó pel reclutament de nens soldat. Però com que Lubanga ja fa sis anys que està internat en un centre penitenciari de l'Haia, només n'hi queden 8 més. 60.000 persones van morir a l'est del Congo entre el 1999 i el 2003 en un conflicte ètnic entre milícies en el qual va participar la Unió de Patriotes Congolesos de Lubanga.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta és la primera condemna que dicta la Cort Penal Internacional des que es va constituir ara fa deu anys. El jutge que presidia el tribunal, Adrian Fulford, ha aprofitat per criticar la feina del fiscal, Luis Moreno Ocampo, per la manera com va portar el cas, donant informacions contradictòries a la premsa, i per la incapacitat de trobar més evidències que inculpessin el principal senyor de la guerra congolès. Els jutges, a més, han escurçat la condemna a Lubanga per bon comportament. La fiscalia havia demanat una pena de 30 anys.

stats