Ted Cruz desafia Trump i marxa escridassat de la convenció republicana

El multimilionari pronunciarà aquest dijous el discurs d'acceptació oficial de la candidatura després que la convenció d'ahir acabés amb 17 detinguts

El ja oficialment candidat republicà a la presidència de la Casa Blanca en les properes eleccions nord-americanes, Donald Trump, va aconseguir la nominació del seu partit amb una majoria àmplia del 70% dels potencials votants. Però Trump desperta sentiments contradictoris tant dins com fora del seu propi partit, i ahir va ser el senador Ted Cruz, un dels seus rivals més clars en la cursa per a aquesta candidatura, qui va encetar la polèmica en no donar el seu suport explícit al magnat ni tampoc demanar el vot per a ell.

El cap de campanya de Trump, Paul Manafort, ha tret ferro al discurs de Cruz i ha afirmat que "ara el partit està més unit" perquè les paraules del senador de Texas van ser mal vistes pels delegats. "Hi va haver delegats que es van mostrar en contra del que va fer Cruz i que pensen que no va ser correcte", va assegurar en roda de premsa.

El multimilionari de Nova York pronunciarà aquest dijous el discurs d'acceptació oficial de la candidatura després que Mike Pence, governador d'Indiana, acceptés aquesta matinada la vicepresidència en una convenció polèmica i que va acabar amb la detenció de 17 persones involucrades en una protesta. En els tres dies que fa que dura la convenció del partit de Trump, les autoritats han detingut ja 22 persones, i ha estat aquest dimecres la jornada amb més detencions. 

Donald Trump, l'empresari antipolític que vol arribar a la Casa Blanca

Cruz, que va ser el que va quedar més a prop de Trump en el recompte de delegats al tancament de les primàries, va comparèixer ahir per fer un discurs en què no va donar suport exprés al nominat oficial del partit i va marxar escridassat pels assistents a la convenció. 

Trump no va trigar a reaccionar al gest de Cruz i va tuitejar: "Oh! Ted Cruz ha estat escridassat a l'escenari, no ha honorat el seu jurament. Vaig veure el discurs dues hores abans, però el vam deixar parlar igualment, no passa res!!".

El desafiament del senador de Texas ha provocat tensió al partit evidenciant la divisió provocada precisament per la polèmica candidatura del multimilionari. La intervenció de Trump va desencadenar crits de " Volem Trump!" i reaccions contundents com la del governador de Nova Jersey i també exrival a les primàries, Chris Christie, que va qualificar el discurs de Cruz d'"horrible" i "egoista". 

La polèmica pel discurs plagiat

Però aquesta no és l'única polèmica que envolta la figura de Donald Trump. Aquesta setmana, en la convenció prèvia a la nominació oficial del Trump, la seva esposa, Melania Trump, va pronunciar un discurs que es va descobrir plagiat, gairebé literalment, del que l'actual primera dama, Michelle Obama, havia pronunciat l'any 2008. Més endavant, els fills de Trump han culpabilitzat els responsables de redactar el discurs del plagi. Finalment, per tancar la polèmica, l'autora del discurs s'ha disculpat públicament.