REACCIONS INTERNACIONALS
Internacional 12/07/2012

'The Guardian' recorda les llaminadures de Rajoy

El diari britànic dedica un dur editorial al gir de l'augment de l'IVA

Ara
2 min

BarcelonaEl diari britànic 'The Guardian' dedica avui un dur editorial al president espanyol, Mariano Rajoy. El diari es refereix a la decisió d'augmentar l'IVA com un "gir de 180 graus com el que va enfonsar el destí del seu predecessor socialista, José Luis Rodríguez Zapatero". El diari recorda que Rajoy i els seus ministres "han estat prometent no augmentar els impostos, sobre la base que això afectaria el consum, empenyeria més cap a la recessió i castigaria els pobres. En paraules del mateix Rajoy, no s'havia d'impedir als nens comprar llaminadures. I dimecres va fer precisament això".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari constata que, amb els requisits de Brussel·les sobre el dèficit, "l'home que es va vantar d'haver deslligat el rescat bancari de l'austeritat ara es troba encara més atrapat pel coll".

'The Guardian' preveu que no hi haurà efectes immediats, atesa la majoria absoluta i la curta trajectòria de Rajoy al govern. "Paradoxalment, molta gent encara culpa els socialistes per l'embolic en què es troba el país", afirma. Però sentencia: "Rajoy, que s'ha fet una reputació de contradir-se a ell mateix, no pot mantenir-se per sempre".

El diari britànic assegura que les mesures d'austeritat no garanteixen la reducció dels interessos que paga l'estat pel deute, i alerta que "el malestar comença a bullir en el front intern". I conclou: "en un país amb un 24% d'atur, l'estabilitat social pot ser un altre factor que ràpidament es converteixi en un maldecap per a Rajoy. Dimecres, les bales de goma van disparar contra els miners que protestaven per les retallades dels subsidis. Si Rajoy pogués assegurar que el pitjor ja ha passat podria presentar-ho com un avenç. El problema és que no pot".

stats