XINA
Internacional 05/06/2015

Tiananmen, l’aniversari fantasma de la matança

Les mares dels estudiants morts reclamen responsabilitats al govern

Júlia Pujol Clopés
3 min
Vetlla amb espelmes ahir a Hong Kong per recordar les víctimes de la matança de Tiananmen.

XangaiLa Xina es va despertar ahir com un dia qualsevol, aliena al record de la massacre de la plaça Tiananmen del 4 de juny del 1989. Fa 26 anys el Partit Comunista va esclafar, amb els seus tancs, les manifestacions dels estudiants que protestaven a favor de més drets i llibertats. Avui encara estan prohibides les fotos i les descripcions dels fets a la xarxa i la Ciutat Prohibida continua sent una atracció turística aliena a la matança. Els que ahir van visitar la cèntrica plaça van haver de suportar -de nou- rigorosos controls. Des del 2013 les mesures de seguretat són més exigents perquè, aquell any, un automòbil va atropellar deliberadament desenes de turistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La premsa xinesa va seguir la dinàmica d’eludir l’efemèride i el govern, per la seva banda, va insistir que el país ja ha girat full. “Respecte a l’incident polític de la dècada dels 80, la gent ha arribat a la conclusió que la política de reforma i obertura ha demostrat que el país va per bon camí i rep el suport de 1.300 milions de ciutadans”, va recalcar la portaveu del ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, a principis de setmana.

Però l’Associació de Mares de Tiananmen continua la seva lluita per no deixar caure en l’oblit la mort dels seus fills. Enguany l’organització ha recollit les paraules del primer ministre, Li Keqiang, en una missiva publicada per l’organització Defensors de Drets Humans a la Xina. “Els líders d’una nació no només hereten els èxits dels seus predecessors, també han de carregar amb la responsabilitat històrica dels seus crims”, va assegurar Li al març en referència als crims de guerra comesos pels japonesos durant la invasió de la Xina. “Per la mateixa lògica, ¿els líders d’avui no haurien d’assumir la responsabilitat pels crims, la fam i les massacres perpetrades en el seu propi país pels governadors de la Xina en aquell moment?”, replica l’associació.

Algunes organitzacions com Human Rights Watch (HRW) i Defensors de Drets Humans de la Xina (CHRD) han demanat que Pequín reconegui els fets i deixi de perseguir els activistes que promouen els actes de commemoració. El departament d’Estat dels Estats Units també s’ha afegit a la demanda.

L’únic lloc de l’immens país on els ciutadans poden manifestar el seu dolor per les víctimes és Hong Kong. Ahir a la nit, com cada any, els habitants de l’excolònia britànica van celebrar la tradicional vigília al Parc Victòria, al centre de la ciutat. L’any passat el parc va acollir una xifra rècord de manifestants, amb 180.000, segons els organitzadors.

Divisions a Hong Kong

La manifestació va tenir un caràcter pacífic malgrat la proximitat de les eleccions per elegir el nou governador de Hong Kong. A falta de dues setmanes, els comicis s’auguren molt disputats i tenen, com a teló de fons, les protestes pro democràcia que van paralitzar parts de la ciutat durant mesos l’any passat.

El 26è aniversari també va estar marcat per la decisió de la Federació d’Estudiants de Hong Kong, una de les més importants, de no assistir a l’esdeveniment. Molts dels seus membres no estan d’acord amb les demandes democràtiques dels organitzadors de l’aniversari. El sindicat d’estudiants de la Universitat de Hong Kong també es va desmarcar dels actes principals i va explicar que vol “proporcionar una alternativa” al seu campus, on s’esperaven un milers de persones.

Sense supervivents al naufragi de la Xina

Pequín va reconèixer ahir que ja no té esperances de trobar més persones vives al vaixell que va naufragar fa quatre dies al riu Iangtsé. A l’embarcació hi viatjaven 456 persones, però de moment els equips de rescat només han trobat 14 supervivents i 77 cossos sense vida. A Jianli, una ciutat pròxima al lloc de l’accident, més de 1.200 familiars esperen que el govern faci públics els noms dels supervivents. Alguns s’han mostrat insatisfets amb la reacció de les autoritats i han qüestionat que la majoria dels rescatats siguin membres de la tripulació. Els pròxims dies es procedirà a girar el vaixell, que va bolcar per un tornado. L’embarcació feia una de les rutes turístiques més populars de la Xina i la majoria dels seus passatgers eren jubilats d’entre 50 i 80 anys.

stats