Internacional 21/01/2011

L'efecte Arenys al Tirol del Sud

El Tirol del Sud copia les consultes populars sobre l'autodeterminació inspirades en el model català. La votació comença aquest dissabte a Ahrntal, un poble de 7.000 habitants

Acn
3 min

BarcelonaAhrntal és un poble alpí de set mil habitants que pertany a la regió italiana del Tirol del Sud, tocant a la frontera amb Àustria. Aquest dissabte s'hi celebra una consulta per a l'autodeterminació del Tirol del Sud, que pren per model les consultes per la independència celebrades a Catalunya. És per això que hi han convidat el català Quim Arrufat, per què hi faci d'observador. "Estan intentant fer un Arenys de Munt", explica Arrufat, "una primera consulta per situar la qüestió de l'autodeterminació en el debat polític i entre la societat civil, i amb la intenció que altres municipis també se sumin a la iniciativa". Els sud-tirolesos també van participar com a observadors en les consultes catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El principal impulsor del referèndum és el partit Llibertat Sud-tirolesa (Süd-Tiroler Freiheit, STF), que té dos escons al Parlament del Sud-Tirol. Membres d'aquesta formació van participar com a observadors a les consultes catalanes del 13 de desembre de 2009. Al maig, una representació de catalans del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CISEM) va anar a Bolzano, la capital de la regió sud-tirolesa, per explicar l'experiència de les consultes a Catalunya, en un acte on hi van assistir 250 persones. Els sud-tirolesos van tornar a Catalunya coincidint amb l'onada de consultes del 20 de juny, disposats a aprendre els mecanismes exactes de la consulta i per fer d'observadors. Ara és Quim Arrufat qui participa com a observador internacional en la consulta al Sud Tirol, que comença aquest dissabte.

Degut a l'orografia i la distribució dels municipis dels Alps, han calgut molts voluntaris, que s'han ofert a anar porta per porta, casa per casa, a informar els ciutadans. El municipì d'Ahrntal consta de diversos nuclis habitats molt dispersos. És per això que les votacions es realitzaran en cinc jornades diferents, una per cada nucli.

El 54,7% vol abandonar Itàlia: el 33,4% aposta per la independència i un 21'3% està a favor de la unió amb Àustria

"Al Tirol del Sud la principal diferència entre els qui volen l'autodeterminació i els que no és la llengua, la gent de parla alemanya o italiana", explica Quim Arrufat. Segons el darrer cens, al poble d'Ahrntal, molt proper a Àustria, un 98% de la població parla alemany. És per això que "s'espera que la participació sigui molt elevada, de nivells superiors al seixanta o el setanta per cent", diu l'observador.

El Sud Tirol és una regió de parla alemanya que pertany a Itàlia, i que juntament amb el Tirol del Nord i de l'Est, que es troben a Àustria, formen la regió històrica del Tirol. Després de la caiguda de l'Imperi Austrohongarès, van ser annexionats a Itàlia. Segons una enquesta del 2007, el 54,7% dels sud-tirolesos serien partidaris d'abandonar Itàlia: el 33,4% ho faria com a Estat independent i el 21,3% desitjaria la unió amb Àustria.

Demanen el seu dret a l'autodeterminació com a poble, però encara no hi ha un consens sobre com de lluny es vol arribar. "És un debat viu en la societat sud-tirolesa, si l'objectiu seria adscriure's a Àustria, tenir una major autonomia dins d'Itàlia, o declarar-se independents", explica Arrufat. "Quedar-se dins d'Itàlia en la situació que tenen ara no ha estat mai la seva preferència, no s'han sentit mai italians", afegeix.

Per aquest motiu la pregunta del referèndum de dissabte, "està d'acord que el Sud Tirol exerceixi el dret a l'autodeterminació?", no explicita quin seria el futur estatus d'aquesta regió.

Exportar el model català a les nacions sense Estat

"Serà a partir d'aquesta primera experiència i del debat que generi que podrem veure si es poden equiparar o no a les consultes catalanes", explica Quim Arrufat. De moment la notícia apareix a les portades dels principals diaris de la regió i tots els partits s'han pronunciat al voltant de la consulta. La premsa local publica que es durà a terme una "iniciativa per l'autodeterminació" a Ahrntal, i el Partit del Poble de Tirol del Sud (SVP) ha confirmat que seguiran el camí per assolir l'autonomia

Les consultes populars per la independència han despertat interès en moltes nacions sense Estat d'Europa, del Nord d'Àfrica i de l'Orient Mitjà. En un primer moment, una població de Sardenya va anunciar que també celebraria una consulta popular per a la independència, però el Tirol del Sud és la primera regió d'Europa que celebra una consulta popular "a la catalana".

stats