Internacional 21/01/2011

Tony Blair declara de nou aquest divendres a la comissió d'investigació de la guerra de l'Iraq

2 min
Una pancarta en contra de Tony Blair, el dia de la seva primera compareixença sobre la guerra de l'Iraq. l'any 2010

LondresL'exprimer ministre del Regne Unit, Tony Blair, compareix aquest divendres per segona vegada davant de la comissió d'investigació de la guerra de l'Iraq. Blair, que ja va declarar davant de Sir John Chilcot l'any passat, haurà de respondre els dubtes de la comissió sobre les converses que va mantenir amb els seus ministres i amb l'aleshores president dels Estats Units, George Bush, en relació a la invasió de l'Iraq. A més, molt probablement Blair serà preguntat de nou sobre la legalitat de la guerra, i sobre si va decidir actuar en contra de les recomanacions d'alguns dels seus assessors. La declaració comença a les 9.30 h del matí, hora local, i durarà fins prop de les dues del migdia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La comissió d'investigació, encapçalada per Sir John Chilcot, va decidir demanar un nou testimoni a Blair després que apareguessin discrepàncies entre el que havia dit l'exprimer ministre i el que els membres de la comissió han escoltat en d'altres compareixences i han llegit en la documentació. De fet, Chilcot va assegurar al mes de desembre que hi ha "algunes àrees" en què la comissió necessita "més detalls".

Segons diversos dels testimonis que han declarat a la comissió, Blair ja es va comprometre amb George Bush a invadir l'Iraq l'abril del 2002, un any abans de l'inici de la guerra. La comissió vol aclarir si realment Blair va donar carta blanca als Estats Units per participar en la missió, ja fos amb el suport del Consell de Seguretat de les Nacions Unides o sense.

D'altra banda, la nova compareixença de Blair arriba només un dia després que es fes públic al Regne Unit un document en mans de la comissió que indica que l'aleshores primer ministre va tenir l'oportunitat de fer-se enrere i de no invadir l'Iraq. Segons el text, escrit per un funcionari anònim, el ministre d'Exteriors, Jack Straw, va oferir a Blair una sortida del conflicte. El primer ministre, però, va continuar endavant i juntament amb els Estats Units, va iniciar la invasió de l'Iraq.

Nova declaració, un any després

Durant la compareixença de Blair l'any 2010, desenes de persones es van concentrar davant del recinte per protestar contra la invasió de l'Iraq i l'actitud de l'exprimer ministre durant tot el conflicte. En el seu testimoni, Blair va justificar la necessitat de la invasió de l'Iraq perquè, segons ell, Saddam Hussein era un "monstre" que suposava una amenaça per a la seguretat del Regne Unit i de la resta de potències occidentals.

L'exprimer ministre britànic va assegurar aleshores que no es penedia d'haver retirat del poder Saddam Hussein. Blair va advertir en la comissió que investiga la guerra de l'Iraq que "el món és més segur" i que el país islàmic "està millor" després d'eliminar Saddam.

En una compareixença tensa per la presència de familiars dels soldats morts a la guerra, Blair va defensar amb contundència la legalitat de la invasió de l'Iraq i va assegurar que "creia més enllà de cap mena de dubte" que el règim de Saddam Hussein tenia armes de destrucció massiva. Segons Blair, "tot i que va crear divisió", la decisió de donar suport als Estats Units per a la invasió va ser la "correcta".

stats